Počinju 43. Borini pozorišni dani: Danas se slavi Dan vranjskog teatra

Obeležavanjem Dana vranjskog teatra i premijerom predstave Ništa nećemo zaboraviti, koju je sa ansamblom Pozorišta Bora Stanković u Vranju režirao Jug Đorđević (po motivima iz romana Vranjanke Vere Cenić), u subotu će početi 43. Borini pozorišni dani, jedan od najznačajnijih takmičarskih festivala u Srbiji.

Predstave iz takmičarskog programa izvodiće se od nedelje 22. oktobra.

Festival od ove godine prvi put ima međunarodni karakter.

U nedelju će početi takmičarski deo festivala kada će na programu biti ostvarenje Kod večite slavine (Momčilo Nastasijević, režija Sonja Petrović), Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture u Novom Sadu.

U ponedeljak 23. oktobra, druge takmičarske večeri, Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz izvešće predstavu Ričard Treći, koju je po delu Viljema Šekspira režirao Dejan Projkovski.

Treća predstava u takmičarskom programu biće (utorak 24. oktobar) biće Naš razred, Narodnog pozorišta u Beogradu, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, a u režiji Tatjana Mandić Rigonat.

Uslediće četvrte takmičarske večeri (sreda 25. oktobar) ostvarenje Neprijatelj naroda Makedonskog narodnog teatra u Skoplju, koje je po delu Henrika Ibzena režirala Nina Nikolić.

Peta predstava koja se ove godine takmiči na Borinim pozorišnim danima biće u četvrtak 26. juna Realisti Teatra Egzit iz Zagreba, koju je po tekstu Jure Karasa, režirao Matko Raguž.

Takmičarski program zatvoriće u petak 27. juna predstava Ptice (po delu Aristofana) u režiji Kokana Mladenović i izvođenju Pozorišta Čiki Gergej iz Temišvara.

Poslednje večeri festivala, u čast nagrađenih, biće izvedeno ostvarenje Šta će biti sa svima nama (Fedor Šili, Boris Liješević) Narodnog pozorišta Toša Jovanović u Zrenjaninu.

Festival se ove godine održava pod sloganom Pozorište u traumatizovanom društvu.

Selektor festivala je Slobodan Savić.

Borini pozorišni dani osnovani su 1979. godine, na inicijativu tadašnjeg upravnika i reditelja Radoslava Radivojevića.

Jedan su od najdugovečnijih pozorišnih festivala u Srbiji.

Žiri

Žiri festivala ove godine činiće Dušan Petrović, reditelj i profesor FDU u Beogradu, kao predsednik žirija, Katerina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra, te Davor Špišić, dramski, prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

Nagrade u pet kategorija

Nagrade na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene u pet kategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime Radoslav Radivojević, po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Dan vranjskog teatra

U subotu 21. oktobra obeležava se Dan Pozorišta Bora Stanković u Vranju. Prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev Gorski vijenac, u režiji Radoja Domanovića, ondašnjeg profesora Gimnazije u Vranju. Usledio je period koji je obeležila inicijativa omladine i gradske inteligencije koja će između dva svetska rat a pripremati i pokazivati brojne pozorišne
komade. Vranjanci su 5. oktobra 1942. godine formirali Pozorište građanske kasine, kada u Vranju počinje organizovan pozorišni život.
Okružno narodno pozorište u Vranju osnovano je 27. aprila 1946. godine i uspešno je radilo do 31. augusta 1954. godine. Potom je usledio period uspešnog delovanja amaterskog pozorišta, sa stalnim repertoarom, brojnom publikom i nagradama na republičkim i jugoslovenskim festivalima. Pored brojnih nagrada i priznanja, pozorište je dobilo i Vukovu nagradu i Orden zasluga za narod sa
srebrnim zracima
.

Najnovije vesti