Predstavljen vizuelni identitet 43. Borinih pozorišnih dana, određen i žiri FOTO/VIDEO

Novi vizuelni identitet Borinih pozorišnih dana, koji će se od 21. do 28. oktobra održati u Vranju četrdeset treći put, predstavljen je u sredu na konferenciji za medije u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Novi vizuelni imidž jednog od najeminentnijih pozorišnih festivala u Srbiji, koji je uradio grafički dizajner i vizuelni umetnik Goran Dimić, konceptualno prati slogan festivala - Pozorište u traumatizovanom društvu.

Dvojezičan je, srpsko – engleski.

Kako je najavljeno, takav će biti i katalog, flajeri i celokupan vizelni materijal.

Za razliku od konferencije za medije održane u julu (kada je saopšten program festivala) sada je poznat sastav stručnog žirija, koji će biti međunarodnog karaktera.

Činiće ga Dušan Petrović, reditelj i profesor FDU u Beogradu, kao predsednik žirija, Katerina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra, te Davor Špišić, dramski, prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

Selektor festivala Slobodan Savić potencirao je da su se Borini pozorišni dani, svojim repertoarom i kvalitetnim estetskim dometima, visoko pozicionirali na pozorišnoj karti Srbije, među nekoliko najuticajnijih teatarskih svečanosti.

"Prvi put od osnivanja imamo međunarodni program.

Takav koncept, uzimajuči u obzir i kvalitet selekcije prethodna dva festivala, doprineo je da se Borini pozorišni dani postave za lestvicu više na mapi pozorišnih festivala.

Ono što predstoji je da se održi nivo svega toga.

Zato nam je veoma važna vidljivost festivala", naglasio je Savić.

Direktor pozorišta Nenad Jović kazao je da je veoma srećan i ponosan što je vranjski teatar, nakon otvaranja nove zgrade, postigao jedan od najvećih ciljeva.

"To je novi koncept i novi nivo Borinih pozorišnih dana, koji od ove godine imaju međunarodni karakter.

Imaćemo predstave iz okruženja, vratili smo nagrade festivalu i ustanovili međunarodni stručni žiri.

Biću srećan ako ovaj nivo održimo u godinama koje dolaze", naglasio je Jović.

Program festivala

Za festivalske nagrade takmičiće se predstave:

- Kod večite slavine (Momčilo Nastasijević, režija Sonja Petrović), Srpsko narodno pozorište i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad (22. oktobar)

- Ričard Treći (Viljem Šekspir, režija Dejan Projkovski), Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz (23. oktobar)

- Naš razred (Tadeuš Slobođanek, režija Tatjana Mandić Rigonat), Narodno pozorište u Beogradu (24. oktobar)

- Neprijatelj naroda (Henrik Ibzen, režija Nina Nikolić), Makedonski narodni teatar Skoplje (25. oktobar)

- Realisti (Jure Karas, režija Matko Raguž), Teatar Egzit iz Zagreba (26. oktobar)

- Ptice (Aristofan, režija Kokan Mladenović), Pozorište Čiki Gergej iz Temišvara (27. oktobar)

U revijalnom delu festivala najpre će uoči početka, na dan pozorišta 21. oktobra ansambl vranjskog teatra premijerno izvesti predstavu Kanjec filjma, prema delu vranjske književnice Vere Cenić (dramatizacija Tijana Grumić, režija Jug Đorđević). A, poslednje večeri, biće izvedeno ostvarenje Šta će biti sa svima nama (Fedor Šili, Boris Liješević) koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta Toša Jovanović u Zrenjaninu.

Umetnički direktor Bojan Jovanović potencirao je "novu notu" festivala i dodao da će, uz glavni, on imati i "sadržajan prateći program".

Rekao je da su dosad dogovorene dve monodrame na kamernoj sceni, promocija izdanja Sterijinog pozorja i radionica Desk kreativna Evropa, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

"Posebno sam srećan što ćemo 21. oktobra, na dan kada se otvara festivala i kada se obeležava Dan pozorišta, izvesti komad Ništa nećemo zaboraviti, u režiji Juga Đorđevića, za koji je, po romanima Vranjanke Vere Cenić, dramatizaciju uradila Tijana Grumić.

Ova predstava biće odigrana mimo festivalske konkurencije i apsolutno se uklapa u programski koncept festivala", istakao je Jovanović.

Moderator okruglih stolova tokom festivalskih dana biće Bojan Tasić, dramaturg poreklom iz Vranja.

Cena kompleta i pojedinačnih ulaznica za 43. Borine pozorišne dane, kao i datum početka prodaje biće naknadno saopšteni.

Nagrade u pet kategorija

Nagrade na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene u pet kategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime Radoslav Radivojević, po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Najnovije vesti