Počinje naplata putarine na novom autoputu

JP Putevi Srbije obavestilo je javnost da će u subotu 15. juna početi sa radom zatvoreni sistem naplate na autoputu E-75, na deonici od Doljevca do Preševa.

Putarina za putnička vozila iznosiće 540 dinara, za autobuse 1.620, a za kamione 3.240 dinara.

Naplata će, kako se navodi, početi u subotu u 12 časova.

Naplata putarine se danas obavlja na auto-putevima ukupne dužine oko 700 kilometara, preko automatskog tehničkog sistema za naplatu.

Sistem se sastoji od oko 50 naplatnih stanica.

U zatvorenom sistemu, naplata putarine se plaća prema pređenom kilometru.

Cena putarine se određuje u odnosu na tri kriterijuma: cena putarine po kilometru, kategorija vozila i dužina pređene relacije.

U zatvorenom sistemu naplate putarine korisnik na ulaznoj naplatnoj stanici, prilikom uključivanja u sistem naplate putarine uzima magnetnu karticu i istu predaje inkasantu na izlaznoj naplatnoj stanici, a na osnovu koje se naplaćuje putarina.

SANKCIJE

Korisniku autoputa za kog se utvrdi da ne poseduje dokument-magnetnu karticu; da se nije mogao uključiti na autoput na mestu označenom po dokumentu; da je po tom dokumentu već izvršena naplata; da je dokument stariji od 24 časa; da tako ošteti dokument, da po istom nije moguće naplatiti obračunaće se i naplatiti na licu mesta najduža relacija odgovarajuće deonice, kao i troškovi vanrednog postupka, u skladu sa Pravilnikom o plaćanju o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbiji.

Najnovije vesti