Počeli 40. Borini pozorišni dani: Sudar svetova i klasika FOTO/VIDEO

Veoma mi je drago što ovaj festival, koji pripada jednom velikom klasiku kao što je Bora Stanković, ove godine otvara predstava jednog drugog velikog klasika i u tome vidim nešto vrlo simbolično, izjavio je na otvaranju 40. Borinih pozorišnih dana u Vranju reditelj Nikita Milivojević.

"Travnička hronika", po čuvenom delu Ive Andrića, a u njegovoj režiji i izvođenju glumaca ansambala Srpskog narodnog pozoriša u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Somboru, izvedena je nakon svečanog otvaranja festivala pred, za uslove prilagođene epidemiološkoj situaciji, maksimalnim brojem ljubitelja pozorišta u Vranju.

Podsećanja radi, roman "Travnička hronika" prati vreme boravka stranih konzula iz Francuske i Austrije u Travniku u periodu od 1807. do 1814. godine.

Andrić ovim romanom prikazuje sudar svetova između zapadnjačkih konzula i Travničana, sudar kultura, običaja i uverenja.

Reditelj Nikita Milivojević istakao je pred novinarima kako je pretvaranje romana u predstavu bio veliki izazov.

- Za mene je "Travnička hronika" najznačajniji roman napisan na našem jeziku.

Neke od najlepših i najvažnijih rečenica ispisanih ikada na srpskom jeziku nalaze se u njemu.

To je jedan unutrašnji monolog.

Roman gotovo da nema dijaloga i vrlo je bilo teško pretvoriti ga u zanimljiv scenski događaj, ali je činjenica da Andrić gotovo da piše u slikama za mene bila olakšavajuća okolnost - rekao je Milivojević.

Jedan od glumaca iz ansambla "Travničke hronike" Zoran Karajić naglasio je da je na sceni "veoma teško transponovati hroniku, a pogotovo Travničku hroniku".

- Veoma me je zanimalo kako će Nikita to rešiti, ali on je pronašao jedan po meni vrlo zanimljiv put.

Predstava je već pobeđivala na festivalima i po meni je uspešna jer je Milivojević uspeo da klasik iz onog vremena ostane takav, da bude zanimljiv i aktuelan u ovom vremenu - rekao je Karajić novinarima.

SAVIĆ: VAŽNO JE I HRABRO DA SMO ZAJEDNO

Ovogodišnji selektor festivala Slobodan Savić, pre nego što je svečano otvorio jubilarne 40. Borine pozorišne dane, naglasio je u pozdravnoj reči da mu je izuzetno drago "da su publika, glumci i svi gosti festivala zajedno" u sali vranjskog teatra.

- Otkad postoji pozorište ono je bilo za zajednicu i u zajednici, zajednici publike i glumaca. To je izuzetno važno za pozorište oduvek. U ovim teškim okolnostima COVIDA-19, u vremenu strepnje i neizvesnosti, izuzetno je važno i hrabro da je publika večeras ispunila ovu salu i izuzetna je hrabrost glumaca koji će večeras i narednih dana igrati na ovoj sceni za vas - rekao je Savić.

Publika u Vranju u nastavku festivala moći će u četvrtak od 20 časova na velikoj sceni vranjskog teatra da pogleda Seljačku operu, poznatog mađarskog pisca Bele Pintera u režiji Atile Keresteša, pozorišni komad nastao u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta u Segedinu.

Na maloj sceni vranjskog teatra u petak od 18 časova, u okviru pratećeg programa 40. Borinih pozorišnih dana, biće održana promocija romana "Crna ptica" mlade dramaturškinje, Vranjanke Aleksandre Jovanović.

Najnovije vesti