Počele radionice u sklopu projekta razvijanja kulturne diplomatije kod mladih

Umetnička radionica slikanja, u organizaciji Bugarsko srpskog centra u Vranju, počela je sa radom u sklopu projekta Kulturna diplomatija i mladi - most razvoja bugarsko srpskih odnosa.

Konzul Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Petar Danov naglasio je na početku radionice da je ona "izuzetna prilika za međusobno upoznavanje mladih" iz Bugarske i Srbije, ali i "mogućnost za bliže upoznavanje sa kulturama, običajima i tradicijom dve zemlje.

"Želim da naglasim da sa lokalnom samoupravom imamo izuzetnu saradnju, kao i sa Bugarsko srpskim centrom.

Ovo je četvrti projekat koji realizujemo sa ovim centrom i mogu da kažem da su dosadašnji rezultati odlični.

U narednom periodu nastavićemo sa takvim trendom, jer nam je cilj približavanje naših naroda i unapređenje saradnje u svim oblastima“, istakao je Danov.

Darko Anačkov, predsednik Bugarsko srpskog centra u Vranju, predstavio je program koji će biti realizovan u okviru ovog projekta.

"Prvog dana biće održana radionica slikanja na platnu, nakon čega će prva tri rada dobiti nagrade.

U utorak je planirana radionica za izradu martenica, tradicionalnih bugarskih ukrasa od crvene i bele vune, a u toku popodneva predviđena je prezentacija tradicionalnih bugarskih narodnih instrumenata.

U sredu će biti organizovana jednodnevna ekskurzija do Sofije, gde je planirana poseta Nacionalnom istorijskom muzeju.

Nadam se uspešnoj realizaciji projekta i zahvaljujem se gradskom rukovodstvu na podršci", rekao je Anačkov.

Radionice slikanja vodiće slikarka Vesna Marinković Stanković iz Narodnog univerziteta u Vranju.

U radu učestvuju 24 srednjoškolca iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada.

Projekat se realizuje se uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, u okviru programa Bugarska pomoć za razvoj.

Ilić: Dodatno unapređenmje međususedskih odnosa

Milan Ilić, pomoćnik gradonačelnika Vranja, rekao je na početku radionice da mu je drago što su mladi ljudi učesnici ove radionice i da se nada da će u budućnosti biti još ovakvih projekata koji će povezivati mlade iz Srbije i Bugarske, ali i drugih zemalja.

"Naredna tri dana bićete u prilici da učite o običajima, tradiciji i kulturi dva naroda. Smatram da će realizacija ovog projekta dodatno doprineti unapređenju međususedskih odnosa Srbije i Bugarske. Grad Vranje podržaće uvek ovakve inicijative i nadam se da će saradnja u narednom periodu biti podignuta na viši nivo. Želim vam prijatan boravak u Vranju i da odavdete ponesete lepe utiske“, rekao je Ilić.

Najnovije vesti