Magični svet Vesne Marinković Stanković (FOTO, VIDEO)

Kada sam negde 2002. godine počela da radim ciklus slika "Magični svet", nisam mogla ni da pretpostavim da će to da preraste u stil.

Sada to više ne da nije ciklus slika, već je moj stil izražavanja.

Nekako se u meni posle svega stvorila potreba da sublimiram sve ono što sam radila više od petnaest godina - ovako je vranjska slikarka Vesna Marinković Stanković obrazložila svoju odluku da u jednoj večeri budu otvorene dve njene izložbe u Vranju.

U dve galerije, Galeriji Narodnog muzeja, gde je postavka "Magični svet - Retrospektiva", i Galeriji Narodnog univerziteta, gde su izloženi radovi iz edicije "Magični svet - Ljubav", Vesna se u ponedeljak uveče Vranjancima predstavila sa 85 uradka.

- Imala sam potrebu da prvenstveno zbog sebe sagledam sve te slike.

Mi slikari u ateljeu radimo sliku za slikom, ali tek kad ih izložimo očima javnosti i kad sve sagledamo u određenom prostoru, imamo pravi utisak onoga što smo uradili - dodala je Marinkovićeva prilikom otvaranja prve izložbe u Galeriji Narodnog muzeja.

U ovoj galeriji je retrospektiva radova od 2002, a u manjoj, Galeriji Narodnog univerziteta samo radovi iz ove godine.

NJEN SVET

Da sam ja zadovoljna sa svetom onakvim kakav jeste, ja bih bila realista. Ne bih stvarala neki svoj svet, taj magični svet.

Magični svet je svet čistote i nekako je moja misao da je zadatak svih nas da pokušamo da stvorimo raj na zemlji.

Svojim magičnim svetom upravo to prizivam.

Znam da život nije šetnja cvetnim poljem, ali ja ljudima upravo to želim.

Svi likovi koji su se našli u mom magićnom svetu, na ovim slikama, su tu upravo zbog te čistote - rekla je Marinković Stanković na otvaranju.

Na otvaranju druge izložbe u Galeriji Narodnog univerziteta, direktorka ove ustanove Gordana Dimitrjević kazala je da je ova izložba po mnogo čemu posebna, te da je "posebno jedinstvena po tome što se prvi put u Vranju dešava otvaranje izložbe jednog autora u dve galerije, u skoro isto vreme".

- Ono što je meni najdraže od svega je to što autor izložbe nije samo slikar, več i pedagoški radnik, neko ko dvadeset godina vodi Likovnu radionicu u Vranju, sarađuje sa decom, sa mladim talentima koji zahvaljujući njenoj energiji i znanju nalaze svoj stvaralački put - rekla je Dimitrijevićeva.

Govoreći na otvaranju, mlada umetnica Eva Meštrović kazala je da Vesna Marinković Stanković "neverovatnim koloritom, lakoćom i smelošću poteza nudi svet čistote i ljubavi".

- Vesna priča priču o zajedništvu, čistoti i nevinosti koje životinjsko nosi, dok je ideja o ljudskom ostala s druge strane slike.

Ona dokazuje da mi kao ljudska bića nemamo ekskluzivno pravo na ljubav, već i svi ostali oblici života oko nas - rekla je Meštrovićeva.

Na izložbi su osim slika izloženi i predmeti u vidu šolja za kafu, tabakera i odevnih predmeta sa motivima najpoznatijih autorkinih dela.

D. Dimić

Vesna Marinković Stanković rođena je 1962. godine u Nišu, gde je završila Srednju umetničku školu Đorđe Krstić.

Diplomirala je 1987. u klasi M.V. Mirskog, na odseku za primenjeno slikarstvo fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Živi i radi u Vranju, gde dugi niz godina sa uspehom vodi Likovnu radionicu Narodnog Univerziteta.

Izlagala je na petnaestak samostalnih i oko devedeset kolektivnih izložbi.

Najnovije vesti