Dvadeset petoro mladih sa juga uči se kulturnoj diplomatiji

Dvadeset petoro mladih iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada učestovaće sredinom avgusta na trodnevnim umetničkim radionicama u Vranju, saopšteno je iz Bugarsko srpskog centra (BSC).

Radionice će biti održane u sklopu projekta "Kulturna diplomatija i mladi - most razvoja bugarsko-srpskih odnosa", kaže za Vranje News predsednik BSC-a Darko Anačkov.

"Srednjoškolci će učestvovati na radionici slikanja na platnu, radionici za izradu martenica (crveno-belih ukrasa od vune koji u bugarskoj tradiciji i kulturi predstavljaju smenu zime i proleća – Baba Marta) i radionici na kojoj je biti predstavljeni tradicionalni bugarski instrumenti.

Takođe, učestovaće i mladi polaznici Likovne radionice koju će voditi Vesna Marinković Stanković iz Narodnog univerziteta u Vranju", navodi Anačkov.

Ostali učesnici biće iz Gimnazije Jovan Skerlić u Vladičinom Hanu, Gimnazije Svetozar Marković u Surdulici, Gimnazije u Bosilegradu, Ekonomske škole Đuka Dinić u Leskovcu, te gimnazija u Pirotu i Dimitrovgradu.

"Sa svim školama smo početkom godine potpisali sporazum o saradnji na ovom projektu.

Po završetku radionica biće organizovan jednoednevni izlet do Sofije za sve učesnike.

Kruna će biti okrugli sto.

Potpredsendica Bugarske će svojim prisustvom uveličati ovaj događaj, kao i predstavnik kabineta predsednika Srbije.

Učestvovaće predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstva turizma i omladine, bugarske i srpske diplomate i direktori srednjih škola koje su bile naši partneri na projektu.

Poziv za učešće biće upućen i gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću.

Okrugli sto je planiran za septembar ove godine.

Kulturna diplomatija je veoma važna za produbljivanje saradnje i razvijanju bilateralnih odnosa na svim poljima, dodao je aAnačkov.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, kroz program Bugarska pomoć za razvoj.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...