Počast velikom piscu: Iz Borinih dela još odjekuje škripa kapidžika (FOTO, VIDEO)

Naš Bora dokazao je da se u književnosti može dosegnuti i mnogo dalje, do čuvanja istorije Vranja i njegovih običaja, predstavljajući kolektivni identitet i kulturu jednog društva davno minule epohe, rekao je u subotu Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada, pored spomenika Borisavu Stankoviću u gradskom parku gde je tradicionalno u sklopu "Borinih književnih dana" odata počast velikom piscu.

Tričković je dodao da Borina dela "ne mogu i ne smeju biti tumačena samo kao rezultat stvaralačkog zanosa".

- Na stanicama njegovih knjiga slova su zanavek sačuvala običaje starog Vranja, škripanje kapidžika, dert i sevdah, pesme uz koje se slavilo i tugovalo u gradu vrele južnjačke krvi.

Naša pažnja mora biti usmerena ka očuvanju najvećeg bogatstva kojim smo privilegovani da se ponosimo; delima koja je stvarao, tradicijom koju još uvek čuva njegov dom u Baba Zlatinoj ulici.

Sudbina junaka Borinih dela utemeljena na patrijarhalnom geslu ondašnjeg društva i satkana od glavnih osobenosti našeg kraja, upoznala je domaći i svetski auditorijum sa do tada nepoznatom varošicom.

Stoga se sa punim pravom danas naš grad naziva Borino Vranje - rekao je Tričković.

Na spomenik velikom piscu vence i cveće položile su delegacije grada Vranja, Gradske biblioteke, Pozorišta, Gimnazije i drugih vranjskih institucija koje nose Borino ime.

Takođe i delegacije škola, Narodnog muzeja i drugih institucija i javnih ustanova.

Borini književni dani, ove godine trodnevna manifestacija, završiće se u subotu uveče kada će u Sali periodike Biblioteke Bora Stanković biti održana promocija izdanja Izdavačke kuće "Partizanska knjiga".

Vranjskoj publici biće predstavljene knjige "Pustite mi laganu muziku" Dragane Mokan, "Smrt u Bašaidu" Miroslava Ćurčića i "Srebrna magla" Srđana Srdića.

Moderator će biti Dunja Ilić, urednica "Partizanske knjige".

Najnovije vesti