Pisac Uglješa Šajtinac na BKD: Ne namećem utiske čitaocu FOTO/VIDEO

Bora Stanković je najznačajniji deo života, kad se čovek formira, proveo u rodnom Vranju, a ima taj neprijatni deo života u Beogradu, zbog kojeg je verovatno i stradao u emotivnom smislu, jer nije bilo mnogo razumevanja za njegovo teško preživljavanje i izdržavanje familije, rekao je u Vranju književnik Uglješa Šajtinac, gost druge večeri 5. Borinih književnih dana.

Pisac, koji je svojevrmeno dobio Nagradu Borisav Stanković (2011 za roman Sasvim skromni darovi), govoreći o svom najnovijem romanu Koljka i Sašenjka rekao je da ta knjiga ima podnaslov agnomnisija.

„Mnogi su to preozbiljno shvatili, pošto bi ta reč na staroslovenskom trebalo da znači da je to sećanje na neku svetu stvar, uzvišeno ili osvećeno sećanje.

Ili, sećanje na one koji su različiti po tome što su sveti.

Ja uopšte ne želim da previše ozbiljno bivam tumačen, zato što računam da svako ponaosob ko krene da čita ovu knjigu imaće neke svoje posebne utiske, ne želim da mu ih namećem“, kazao je Šajtinac.

Roman je neobična i nesvakidašnja knjiga, u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici.

U svesti dvoje junaka iz naslova knjige neprestano se ukazuju dve privilegovane figure.

Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene.

Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.

Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevni život.

Roman je podeljen na četiri godišnja doba.

Ljudskost i naša osećanja, naše boli i naši neizdrži, u smislu da nešto moramo da iskažemo, su najvažniji.

Previše mi kratko trajemo da bi osujećivali sebe u potrazi za odgovorima koji nisu odgovori na komplikovana, već na vrlo jednostavna pitanja“, kazao je Šajtinac.

Moderatorka razgovora sa Šajtincem bila je Jasmina Stojilković.

U okviru BKD, u subotu od 19 časova, predstoji program pod nazivom Dva pesnika, u okviru kojeg će gostovati Dragan Jovanović Danilov i Nebojša Lapčević, takođe u kamernoj sali vranjskog pozorišta.

Organizator manifestacije je Javna biblioteka Bora Stanković, a pokrovitelj Grad Vranje.

Profil

Uglješa Šajtinac rođen je u Zrenjaninu 1971. Dramski je pisac, pripovedač i romansijer. Objavio je romane Čuda prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada (2002), VOK ON! (2007) i Sasvim skromni darovi (2011); romane za decu Vetruškina ledina (2006), Čarna i Nesvet (2013), Banda neželjenih ljubimaca (2017) i Biće jednom (2020); knjige priča Čemer (1997), Banatorijum (2014) i Žena iz Huareza (2017) i drame Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li australijski? (2002), Hаdersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet mojih plućnih krila (2009).

Komentari

Угљеша Шајтинац никада није добио награду "Борисав Станковић" Сва та непочинства ондашње градске власти ништавна су, па и покушај додељивања истоимене награде коју 33 године додељује Књижевна заједница " Борисав Станковић". Све је поништено правоснажном судском пресудом још 2012.године. Није у реду уносити конфузију у културној јавности, а још мање на тај начин компромитовали вредност Бориног дела.

Najnovije vesti