Peticija vlasnika montažnih objekata protiv gradske odluke (FOTO, VIDEO)

Vlasnici montažnih objekata - zakupci gradskog zemljišta i članovi njihovih porodica potpisivali su u sredu, u Beogradskoj ulici u centru Vranja, peticiju protiv odluke Gradskog veća o razmeštanju i postavljanju manjih montažnih objekata na teritoriji Grada Vranja.

Na skupu je rečeno da bi realizacijom ove odluke egzistencijalno bilo ugroženo oko 300 ljudi, jer ona predviđa ili potpuno uklanjanje objekta ili preorjentisanje na istu ili neku drugu delatnost u manjim gabaritima.

Gradskoj upravi, rekao je vlasnik parfimerija "Cristabell" Vukašin Petrović, biće prosleđen pismeni zahtev za preispitivanje Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata, rečeno je na skupu.

Vlasnici montažnih objekata u tom pismu iznose konkretne predloge: 1) da se odobri dodatni petogodišnji vremenski period zakupa u kome će se preduzetnička delatnost zakupaca prestrukturirati, zajedno sa zaposlenima; 2) da se obnove ugovori o zakupu, da ne bi bilo pravnog vakuuma; 3) da se preispita, uskladi i odloži primena odluke o usvajanju Plana postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji Grada Vranja.

Zakupci zamljišta i vlasnici objekata u sredu se podsetili da su manji montažni objekti u većem delu slučajeva postavljeni davno, u periodu od 1990. do 2000. godine.

Da su u lokacije uložili priličnu sumu novca za lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole, za raznorazne takse za priključke kod javnih preduzeća, pri čemu je samo priključak za električnu energiju svakog ponaosob koštao u to vreme oko 1.000 nemačkih maraka.

- U zavisnosti od veličine, izgleda i kvaliteta montažnog objekata, svaki zakupac je uložio 10.000 do 15.000 nemačkih maraka.

I sad smo došli u situaciju da se pored tolikih ulaganja ide na javni oglas, odnosno licitaciju, što je nelogično, sem za slučaj da Grad postavi svoje objekte.

Pritom, Gradsko veće svojom odlukom ukida 20-30 lokacija na najprometnijim mestima, a brojne ugostitelje i njihove radnike ostavlja bez posla, jer u montažnim objektima više neće moći da obavljaju svoju delatnost.

Nadležni tvrde da je novi Plan po uzoru na veće gradske sredine, a mi navodimo primere Niša gde se, recimo, preko puta Železničke stanice, ili u Beogradu preko puta Autobuske, prodaje hrana u ugostiteljskim montažnim objektima - navode zakupci u pismu, uz podsećanje da je svako od njih, na ime zakupa gradu godišnje plaćao od 150.000 do 200.000 dinara.

- Ako to pomnožimo sa oko 100 aktivnih objekata, dolazimo do iznosa od oko 15 do 20 miliona dinara na godišnjem nivou, što nija mala stavka za budžetski prihod grada.

I, što je najvažnije, za najveći broj zakupaca ugovori o zakupu obnavljani su zaključno sa 2007. godinom.

Od 2008. do 2018. ugovori nisu sklapani, a zakup je naplaćivan - podsećaju zakupci u pismu koje je na ovom skupu javno pročitano.

Jedan od potpisnika peticije, vlasnik fotografske radnje Svetomir Nikolić Džimi rekao je u izjavi za Vranje News da su na sastanku sa gradskim službenicima 5. marta dobili informaciju da u Gradskoj upravi postoji tehnološki višak od oko 90 do 100 službenika koji uskoro treba da ostanu bez posla.

- Da li je slučajno da se broj atraktivnih lokacija na kojima mi trenutno poslujemo, a za koje je Grad zainteresovan, poklapa sa napred navedenom brojkom ne znam..

Da li odnos između te dve brojke koincidencija, pokazaće vreme, ali je u svakom slučaju povezanost indikativna i smatram da iza svega ima neke zle namere - rekao je Nikolić.

I pored obećanja vlasti da će donošenje odluke biti odloženo, oni kažu da ovih dana dobijaju rešenja da uklone svoje objekte.

Zakupac na lokaciji kod Zdravstvenog centra, Tatjana Tavčar Filipović kaže da za 27 godina, koliko ima montažni objekat, nema nijedan mesec neplaćenih dažbina prema gradu.

- Decembra 2017. godine sam dobila obaveštenje od gradskih službi da ne mogu da odlučuju o produženju mog ugovora o zakupu, koje sam tražila godinu dana pre toga.

U februaru 2018. dobila sam rešenje inspekcije o uklanjanju objekta u roku od osam dana.

Tražila sam prijem kod nadležnih, čak i kod gradonačelnika i njegovog zamenika, niko nije hteo da me primi.

Nastavićemo da se borimo na sve moguće načine da sačuvamo objekte, ići ćemo do kraja - rekla je Tanja Tavčar.

Podsećanja radi, šezdesetak protestanata, vlasnika montažnih objekata u Vranju, protestvovalo je u ponedeljak 5. marta ispred zgrade Gradske uprave u znak neslaganja sa namerom vlasti da donese odluku o razmeštanju ili fizičkom uklanjanju njihovih radnji sa lokacija u vlasništvu lokalne samouprave čiji su korisnici.

Odluka predviđa potpuno uklanjanje za 30 odsto objekata, pretežno na najatraktivnijim lokacijama u gradu, a za ostatak javno nadmetanje-licitaciju za zakup zemljišta na novi višegodišnji period.

Najnovije vesti