Partizanska knjiga u Vranju: Vera, borba, čitanje (FOTO, VIDEO)

Verovati, čitati, boriti se - osnovno je načelo "Partizanske knjige", izdavačke kuće čiji su se autori predstavili Vranjancima u subotu uveče, na zatvaranju drugih "Borinih književnih dana".

Partizanska knjiga u Kikindi je, kako kaže jedan od njenih idejnih tvoraca Srđan Srdić, gost Vranja u subotu uveče, "organizacija udruženog rada, asocijacija slobodnih proizvođača i zanatlija", koja se "temelji na principima partizanskih metoda borbe".

U Sali periodike Biblioteke Bora Stanković vranjskoj publici predstavili su se, osim Srdića romanom "Srebrna magla" i Dragana Mokan zbirkom priča "Pustite mi laganu muziku", te Miroslav Ćurčić knjigom "Smrt u Bašaidu".

- Nakon čitanja, oni kojima se stvar dopadne naći će se u velikoj nedoumici po pitanju vlastitih očekivanja - kazao je Srdić o najnovijoj knjizi Mokanove.

- Broj mogućnosti i perspektiva koje ostaju za ovom zbirkom jednostavno je toliko opsežan, autorka je sebi dopustila tolike slobode, da je promišljanje, nagoveštavanje svakog daljeg njenog poetičkog, formalnog, jezičkog koraka uzaludan posao.

I u tome je jedna od mnogobrojnih lepota - kazao je Srdić.

Dragana Mokan rođena je 1981. u Zrenjaninu. Živi i radi u Beogradu. Autor je zbirke poezije Kako mi je prošlo vreme (2003). Dobitnica je nagrada Ulaznica, Pčesa, Evenstar Festival Fantastike i finalista konkursa za poeziju i kratke priče Alma (Beograd) i Giuseppe Gioachino Belli (Rim). Poeziju objavljivala u časopisima i na portalima: Savremenik (Beograd), Afirmator (Beograd), Most (Sarajevo), Sveske(Pančevo), Sykoli (Budimpešta), Orbis (Kanjiža), Natron (Zrenjanin), Latica (Podgorica).

Mokanova je rekla da piše isključivo za sebe i da uvek želi sama sebe da iznenadi.

- Moje su priče atmosferične, ima tih nekih zanimljivih, svakodnevnih situacija - kazala je spisateljica.

Miroslav Ćurčić rođen je 1966. godine u Beogradu. Objavljivao je kratke priče u književnim časopisima i zbornicima kratkih priča. Živi u Zemunu.

Svoje priče iz zbirke "Smrt u Bašaidu" Vranjancima je predstavio Miroslav Ćurčić.

On je, kako je rečeno, čovek discipline.

- Njegovo opredeljenje je ohenrijevsko.

On zastupa jedan začuđujući narativni red, ne može biti doslednije.

Izvorni strukturni imperativ u njegovim pričama jeste tačka preokreta, mesto u kom jedna priča postaje druga priča.

Ili druge priče - kazao je Srdić.

Srđan Srdić (Kikinda, 1977) autor je dva romana (Mrtvo polje, Satori), dve knjige priča (Espirando, Sagorevanja) i knjige eseja (Zapisi iz čitanja). Dobitnik je književnih priznanja "Laza Lazarević", "Biljana Jovanović", "Edo Budiša", kao i stipendije iz Fonda "Borislav Pekić". Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.

Srdićev treći roman "Srebrna magla pada", o kome je takođe bilo reči na književnoj večeri u Vranju, urednik Ivan Radosavljević opisao je kao "svedočenje o privremenoj prirodi i finalnoj neodrživosti prisnog, intimnog kontakta, o nemogućnosti autentične komunikacije, o usamljenosti kao neotklonjivom atributu čovjekovog stanja".

Roman je prošle godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Ovim programom završeni su drugi Borini književni dani.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...