Pajaziti izbegava Stojanču, a naprednjak Mitrović bi i sa Muslijuom

Vranje - Alternativa za promene, koju u Bujanovcu vodi Arber Pajaziti, otvorena je za formiranje nove vladajuće većine sa svima, osim sa Stojančom Arsićem koji je na ovim izborima predvodio predizbornu koaliciju okupljenu oko bujanovačkog SPS-a.

Pajazitijeva lista osvojila je tri odbornička mandata.

- Ostajemo pri onome što smo govorili u kampanji, nema saradnje sa Arsićem – izjavio je Pajaziti za portal Bujanovačke.

Pajaziti bi radije da odbornici AP "pruže podršku albanskim strankama" kako bi formirale vlast.

- Ako dođe do toga da nekoj albanskoj koaliciji fale glasovi, dobiće ih od Alternative, bez uslova, to smo takođe obećali u kampanji – ističe on.

Potencijalno, mogle bi da se ujedine dve najveće albanske stranke, Demokratska partija (DP) sa 10 i Partija za demokratsko delovanje (PDD) sa 8 odbornika, ali se procenjuje da se šanse za to mere promilima, čega je i sam Pajaziti svestan, kako je priznao.

Druga varijanta je da vladajuću većinu formiraju DP Nagipa Arifija i koalicija oko SNS-a.

Njima bi do većine od 21 odbornika falio samo jedan, što neće biti teško obezbediti jer kandidata ima.

Tu su Pokret za demokratski progres (PDP) sa 4 mandata, romske stranke sa 2 odbornika, Demokratska unija Albanaca (DUA) sa jednim, a tu je i Alternativa.

Naprednjacima je Muslijuov PDP bio prepreka za učešće u lokalnoj vlasti 2016.

Sada stranku predvodi Šćiprim Musliju, sin pokojnog Jonuza, pa Mitrović govori o tome da više nema smetenje za saradnju čak i sa njima jer su "ublažili retoriku i pristup".

– Pre četiri godine govorio sam da su Jonuz Musliju i PDP faktor nestabilnosti na ovom području.

Njihov pristup se promenio i sada možemo da sarađujemo sa njima, kao i sa svim ostalim političkim grupacijama koje su na poslednjim lokalnim izborima dobili poverenje građana – rekao je Mitrović za Bujanovačke.

On je naveo da će prepustiti Nagipu Arifiju i njegovom DP-u da započne razgovore o formiranju vladajuće većine u Bujanovcu.

- Očekujem njegov poziv.

Ukoliko to ne uradi, preuzećemo inicijativu i razgovore pokrenuti mi jer ne možemo da čekamo u nedogled, nego još koji dan – kazao je Mitrović.

Pregovori bi, po njegovoj proceni, mogli početi za par dana.

DP MOŽE SA SVIMA

Lider DP-a Nagip Arifi, pobednik izbora u Bujanovcu, podestio je pre neki dan da je ta partija "pre i tokom kampanje govorila da nema crvenih linija ni prema kojoj političkoj opciji". On je kazao da to važi i za Partiju demokratskog delovanja (PDD) Šaipa Kamberija, sa kojom je u višegodišnjem političkom sukobu, a koja je dosada vladala Bujanovcem.

- Pravilo važi za sve stranke koje su ušle u parlament - rekao je tada Arifi.

Najnovije vesti