Pahomije proslavio imendan u Manastiru Sveti Nikola

Na dan praznika Prepodobnog Pahomija Velikog 28. maja, episkop vranjski Pahomije služio je svetu arhijerejsku liturgiju i proslavio svoj imendan u Manastiru Sveti Nikola u Vranju.

Episkopu su sasluživali iguman Manastira Prohor Pčinjski Metodije (Marković) i sveštenoslužitelji, saopšteno je iz eparhije.

"U toku liturgije, slavski kolač, vino i koljivo, koje je za svoj imendan pripremio slavljenik episkop Pahomije, blagosiljao je arhimandrit Metodije.

Na kraju liturgije, kao što je negda Sveti Pahomije Veliki poučavao verno stado Sunca pravde - Hrista, a koje se u velikom broju okupljalo oko njega, episkop Pahomije je ukrepio sve prisutne besedom, tumačeći pročitani odeljak iz Jevanđelja, napomenuvši da je svakome od nas dat 'Krstovaskrsni put' kojim je išao i sam Gospod i svi njegovi sveti ugodnici, te da pri svakoj muci ne trebamo roptati već krotko i smireno trpimo sve ono što nam Gospod šalje", navode iz eparhije.

U tekstu se navodi da se episkop "zahvalio svima koji su u proteklih 30 godina arhijerejske službe sarađivali sa njim, podsetivši sve da je na taj dan, na njegov imendan 1992. godine, na Svetom arhijerejskom Saboru SPC, izabran za episkopa vranjskog".

Prisutnima se obratio i protojerej-stavrofor Nebojša Stojadinović i u ime svih prisutnih čestitao imendan vladiki, rekavši da su "trud i žrtva episkopa Pahomija za ovih 30 godina nemerljivi, naročito na poljima graditeljske i duhovne obnove Eparhije vranjske.

Na kraju je otpevano mnogoljetstvije slavljeniku, piše u tekstu u kome se preko zvaničnog sajta eparhije pastva obaveštava o ovom događaju.

"Prepodobni oče naš Pahomije, neka se molitvama tvojim rod naš oboži, složi i umnoži, te da se oko Gospoda sakupljamo kao negda mnoge ovčice Hristove oko tebe, a našem Episkopu neka Gospod, molitvama tvojim, podari mir, zdravlje i spasenje!

Dolgodenstvuj Preosvjaščenjejšij vladiko", pevali su prisutni, navodi se.

Pahomije (svetovno ime Tomislav) Gačić izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine.

Već 23. avgusta iste godine hirotonisan je i ustoličen u Eparhiji vranjskoj. Hirotoniju je obavio tadašnji patrijarh srpski Pavle, zajedno sa još nekoliko arhijereja SPC.

Prisustvovali su predstavnici skupštine Republike Srpske Krajine, članovi Srpske demokratske stranke (SDS), funkcioneri opština Zvornik i Šeković i neizostavni predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) iz Pčinjskog okruga.

Neposredno pre ustoličenja, Pahomije se zapitao: "Gdje je meni iskustvo, gdje mudrost i duhovna snaga za ovo uzvišeno služenje?"

Sedamdesetogodišnji Gačić vodi poreklo iz Bosne. Rođen je u Čečavi kod Teslića, sada u Republici Srpskoj.

Bio je potom iskušenik u manastirima Ozren i Visoki Dečani, gde ga je 1973. godine zamonašio i rukopoložio u čin đakona tada episkop raško–prizrenski, a netom patrijarh srpski Pavle.

Pahomije, kao mlad monah, stiče snažne veze u pravoslavnim krugovima širom sveta, završava najbolje škole i ovladava nesporno visokim teološkim obrazovanjem.

Po završetku Bogoslovije u Prizrenu 1976. upisuje Teološki fakultet u Atini, gde je diplomirao 1980. Te iste godine, episkop slavonski Emilijan rukopoložio ga je u čin jeromonaha u manastiru Vavedenje u Beogradu.

Pahomije, zatim, u sklopu dvogodišnjih postdiplomskih studija, odlazi u Palestinu, na Sinaj, u manstire Egipatske pustinje, na Svetu goru i u Japan.

Po povratku, posle dvogodišnje službe u manastiru Banje kod Priboja na Limu gde je bio nastojatelj manastira koji pripada Mitropoliji dabrobosanskoj, Pahomije se vraća u Bosnu.

Za igumana manastira Papraće u Eparhiji zvorničko–tuzlanskoj postavljen je1985, odakle je nakon sedam godina prešao u Vranje, nasledivši episkopa Savu Andrića (svetovno ime Dragoslav).

Najnovije vesti