Moleban, litija, navijačke pesme i baklje u znak podrške svetinjama u Crnoj Gori FOTO/VIDEO

Moleban i litija ulicama Vranja, u organizaciji Eparhije vranjske, dogodili su se u petak uveče u znak podrške za spas srpskih svetinja i kao čin solidarnosti sa verujućim narodom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Moleban je služen u Crkvi Svete Trojice, centralnom gradskom pravoslavnom hramu, a potom je užim gradskim jezgrom u organizovanoj litiji prošlo par hiljada ljudi.

Tokom trajanja molebana unutar hrama i u crkvenoj porti viđen je veći broj političara iz vrha lokalne vlasti, stranačkih funkcionera SNS-a, SPS-a, JS-a, Srpske desnice, Dveri...

Kao i predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić (koji je tokom litije sve vreme bio uz vladiku Pahomija), određeni broj sportista iz FK Dinamo, MMA kluba Gladiator i drugih sportskih kolektiva koje je predvodio trener Dinama Dragan Antić Recko.

Litija se kretala maršutom od Gradske crkve, preko ulica Vula Antića, Karađorđeve, Save Kovačevića, Cara Dušana do zgrade Gradske uprave, a onda niz centralno gradsko šetalište nazad do glavnog pravoslavnog hrama u gradu.

Dok je od sveštenih lica i vernika demonstrirana smernost i tiha podrška pravoslavnoj braći u Crnoj Gori, uz isticanje ikone Bogorodice Trojeručice i moštiju Svetih surduličkih mučenika grupa, grupa koja je išla iza čeone povorke pevala je neku vrstu navijačkih pesama (najčešće "Milo lopove ne damo ti svetinje", "Crna Gora i Srbija to je jedna familija" i "Kosovo je srce Srbije", noseći transparent "Ne damo vam svetinje".

Sve to je pred kraj kretanja povorke začinjeno bakljama i petardama na centralnom gradskom šetalištu, uprkos molbama da ceo događaj bez pirotehnike i druge navijačke rekvizite.

Vladika Pahomije je tokom molebana rekao da se "verni narod Vranja okupio da se osvesti i prosvetli da i on treba svoju veru da svedoči kao što je vernici u Crnoj Gori svedoče - javno".

- Zbog toga i litija ulicama Vranja, da pokažemo solidarnost sa braćom i sestrama u Crnoj Gori, da istraju na putu svedočenja Hrista raspetoga i vaskrsloga - rekao je vladika Pahomije.

Podsećanja radi sporni crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti dovodi u pitanje pravo svojine nad manastirima i crkvama Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Najnovije vesti