Pad noćnog sokola: Vranjanci, evo kako je zaista oboren nevidljivi (FOTO, VIDEO)

Stvar sa obaranjem F117A, tzv. nevidiljivog borbenog aviona vojske SAD je jednostavna.

Radi se o obučenosti, veštini, spremnosti i kontroli straha našeg diviziona.

Mi nismo oborili samo njega, već tri aviona - rekao je na promociji knjige "Pad noćnog sokola" autor pukovnik Slaviša Golubović.

Golubović je 1999. godine bio pripadnik 250 raketne brigade (odlikovane ordenom Narodnog heroja posle NATO agresije), njenog trećeg diviziona PVO koji je učestvovao u odbrani Beograda.

Knjiga "Pad noćnog sokola" ne opisuje ceo rat; opisuje prvi, čevrti, četrdeseti i pedeset osmi dan rata, dan kada su, kako je rekao Golubović, rušeni avioni.

Golubović je dodao da knjigu nije napisao zbog senzacije, već zato što je duguje sebi, svojoj bivšoj jedinici, 250. raketnoj brigadi, bivšoj državi SRJ i Srbiji.

- Oko cele te priče sa rušenjem ne želim nikakvu senzaciju, jer to je bio naš posao, mi za to primamo platu - objasnio je Golubović.

On je kazao avion F117 nije nevidljiv, kakav mu se epitet često pripusuje.

Avion, kako je objasnio, jesta smanjene radarske vidljivosti, ali ga je divizion naše vojske "jasno uočio na tridesetak kilometara daljine".

- Sve je učinjeno da taj avion bude što manje vidljiv na uštrb letnih performansi.

To je podzvučan avion koji leti kao i klipni avioni, makimalno brzinom 280 metara u sekundi i ima vrlo loše manevarske mogućnosti.

Za svaku dobro obučenu poslugu ili jedinicu koja uspe da ga radarski otkrije garantujem da će uspeti da ga obori.

Zašto smo to dosad u istoriji uspeli samo mi, ne znam - rekao je Golubović.

Ključno je, po Goluboviću, bilo sledeće.

- Avion nam je ušao u "zonu", pilot je bio nadobudan, pustili smo ga da uđe dovoljno duboko.

A zašto?

Pa, to je zbog našeg hendikepa, jer smo išli sa praćkom da se borimo protiv nekog ko je mnogo jak; mi sa raketnim sistemom druge generacije, a avion četvrte plus generacije.

Onda mi radimo sledeće; pustimo ga da uđe u zonu dovoljno duboko kada više ne može da pobegne, da raketa mora da leti kratko da ga sustigne.

Kada imate slabo oružje, onda morate srce da date - kazao je Golubović, uz napomenu da je kasnije intervjuisao pilota oborenog aviona.

Divizion ima 16 raketa

Divizion (sada baterija) u raketnom sistemu PVO "Neva" ima četiri lansirne rampe, odnosno 16 raketa. Ispaljuju se dve rakete istovremeno u razmaku od pet sekundi.

Golubović je ispričao priču o još oborenih NATO aviona.

- Jedan je teško oštećen sleteo na aerodrom Pleso u Hrvatskoj, udario u aerodromsku zgradu i nikada više nije poleteo, a jedan je pogošen ovde, a pao u Bosni - kazao je Golubović.

On je potom ilustrovao kako je njegova jedinica srušila američki F16.

Golubović je istakao da raspolaže i sa dovoljno dokaza o rušenju aviona "B2", ponosa lovačko bombarderske acijacije SAD.

Golubović: Ne bombardovanje ili napad, prava reč je agresija

- Oni su dobro znali da je to zločinački čin, ali su na sve načine pokušali da svojoj javnosti i nekim drugim narodima u Evropi objasne kako je to plemenita aktivnost, "Plemeniti nakovanj" ili "Milosrdni anđeo". Ne razumemm nastojanje nekih naših novinara, samozvanih analitičara i drugih koji su to zvali "bombardovanjem, vazdušnom kampanjom, vazdušnim udarima" i sl. Izričito se protivim, opirem se i ne dozvoljavam da se to bilo kako drugačije zove do agresija na Saveznu republiku Jugoslaviju. Agresija na jednu suverenu državu i molim vas da ne koristimo bilo kakve eufemizme opraštajući zločincima to što su nama uradili. Ako to dozvolimo za pedeset godina ispašće da su oni dobro činili za nas, da smo tražili da nas bombarduju - rekao je Golubović.

Pukovnik Golubović kazao je da je jedinica iz perioda NATO agresije izašla bez ijednog povređenog pripadnika, iako su više puta gađani navođenim bombama NATO aviona, a da su kod tehnike imali minimalna oštećenja.

Položaj su za 78 dana menjali više od 20 puta.

- Svake godine 27. marta se sastanemo i sečemo tortu i obliku aviona F117A, ove godine smo to učinili dvadeseti put - rekao je Golubović.

Promociju knjige "Pad noćnog sokola" i ovo veče organizovao je Okružni odbor Udruženja potomaka oslobodilačkih ratova Srbije u Vranju.

BROJKE

Tokom NATO intervencije realizovano je 2.300 letova borbene avijacije, rekao je istoričar Vladimir Lović iz Okružnog odbora Udruženja potomaka oslobodilačkih ratova.

- Gađano je 995 ciljeva, ukupno je korišćeno 1.150 aviona koji su ispalili oko 420.000 projektila ukupne težine 22.000 tona. NATO snage su imale 518 puta veći bruto domaći proizvod od SRJ. Vojni budžet NATO-a bio je 860 puta veći od budžeta Vosjke Jugoslavije. Međutim, i u takvim okolnostima iznedrila su se herojska dela koja nas opominju da ih moramo biti dostojni i koja moramo prenositi s kolena na koleno - rekao je Lović.

AUTENTIČNOST OVERENA POTPISIMA

Knjiga "Pad noćnog sokola" sadrži četrdesetak intervjua, odnosno razgovora o tome kako je srušen F117A i kako su srušeni ostali avioni. Svi su u knjizi stavili potpis na svoja svedočenja dokazujući autentičnost.

Najnovije vesti