Tajne akcije Srpske vojske u Velikom ratu (FOTO, VIDEO)

Najveće teškoće na putu ostvarenja glavnog našeg cilja u Velikom ratu, a to je oslobađanje okupirane Srbije i ujedinjenje južnoslovenskih naroda, bili su vojni slom, okupacija, nesigurnost u pogledu ostvarivosti cilja, gubljenje oslonca na Rusiju njenim izlaskom iz rata 1917. godine, uporno odbijanje zapadnih sila da jasno i javno podrže ideju stvaranja jugoslovenske države sve do kraja rata.

Ono što je srpsku vrhovnu komandu zateklo pred samo formiranje Solunskog fronta, bili su oprečni stavovi saveznika.

Prvenstveno stav Francuske koja je zastupala ideju da reorganizovana srpska vojska može pomoći da se ojača pristup saveznika na ovom prostoru, dok je stav Velike Britanije bio da front ne treba ojačavati dodatnim snagama - rekao je predavač Vladimir Lovrić na tribini o temi "Tajne akcije Srpske vojske - Ostvarivanje interesa Kraljevine Srbije", koje je održano u Biblioteci Bora Stanković u Vranju (klip).

Lović je potom govorio o vojnicima čuvenog Vasilija Trbića, koji su se s njim na čelu borili kod Kumanova i Ovčjeg Polja.

O čoveku koji je realizovao napade i sproveo bitne diverzije u turskoj pozadini.

Kod Kumanova je njegova četa učinila veliko junaštvo, a on bio ranjen.

Trbićevi vojnici prvi su tada ušli u Veles i Prilep.

U vreme Prvog svetskog rata prvi se avionom spustio u pozadinu austrijske, nemačke i bugarske vojske.

Ostajao je na terenu po pola godine i vraćao se u Solun sa izveštajem o neprijatelju.

Dobio je od kralja Aleksandra Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

- Predao je tačan izveštaj o brojnom stanju bugarskih snaga, što je bilo veoma značajno za dalje operacije - rekao je Lović (klip).

Lović je govorio i o diverziji na pruzi Veles - Skoplje i drugim akcijama u neprijateljskoj pozadini (klip).

Potpredsednik Gradskog odbora Saveza boraca general u penziji Zoran Lubura rekao je da ono što stvarno zaslužuje divljenje jeste "borbeni duh i rodoljubivost koja nijednog trenutka nije napuštala srpskog vojnika, podoficira i oficira" za sve vreme trajanja borbi za proboj Solunskog fronta (klip).

Neprijatelj se, međutim, dodao je Lubura, probio i već 23. u toku dana izbio nadomak Kumanova.

- Srpska Vojska i komanda Prve armije raspolagala je informacijama da je to prethodnica turske vojske, a da je glavnina srpske vojske raspoređena između Štipa, Velesa i Kumanova, gde bi se trebao desiti odlučujući sukob.

Turske snage apsolutno su raspolagale informacijama o rasporedu i kretanju srpske vojske i odlučuju iznenaditi srpsku armiju ofanzivnim dejstvom - dodao je Lubura (klip).

Nekadašnji gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kazao je da se ovom večeri, ali i svim programima koji su u proteklom periodu organizovani povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata "Vranje na dostojanstven način odužilo precima koji su pre sto godina učestvovali u proboju Solunskog fronta".

Najnovije vesti