Otvoreno pismo Verana Matića Milenkoviću i Aritonoviću: Srušite nelegalni objekat

Veran Matić, predsednik UO ANEM i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, obratio se u četvrtak otvorenim pismom gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću i načelniku Gradske uprave Dušanu Aritonoviću, u vezi sa slučajem zazidavanja dela zida i prozora lokalnog OK radija.

Pismo objavljujemo u celosti.

"U Vranju je 20. februara održan sastanak Stalne redne grupe za bezbenost novinara, sa novinarima, tužiocima i predstavnicima MUPa, Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Više od četrdeset učesnika ovog važnog skupa, najviše od svih regionalnih sastanaka koje smo do sada imali, govori o velikoj zainteresovanosti novinara za temu bezbednosti novinara, ali i kontakt tačaka u tužilaštvima i policiji, mreže koja je građena godinama, kao jedina platforma za rešavanje važnog društvenog problema u kojem učestvuju predstavnici svih udruženja novinara, Vrhovnog javnog tužilaštva i MUPa.

Obraćam vam se na zahtev novinara učesnika ovog velikog skupa koji su insistirali jednoglasno da zatražimo, hitno rušenje nelegalno izgađenog objekta kojim je zazidan deo OK radija.

Prisutni novinari i članovi SRG odali su priznanje tužiocima i sudijama u Vranju za efikasne istrage i pravične presude u rekordnom roku u slučajevima vezanim za nasilno ponašanje i ugrožavanje bezbednosti zaposlenih u OK radiju i prema imovini ovog medija.

Da bi pravda bila zadovoljena u ovom slučaju, nedostaje realizacija rešenja građevinske inspekcije vašeg grada.

Podsećam da je rešenje o rušenju bespravnog objekta, od kojeg je sve počelo, doneto u junu 2022. godine.

Pre bilo kojeg od procesa koji su nastali „na temeljima“ ove bespravne gradnje.

Da ste uspeli da zaustavite radove kojim je zazidan deo OK radija, bespravno, kako bi se proširila kladionica Koloseum gejm, ne bi bilo direktnog ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u ovom mediju i nasilničkog ponašanja Dejana Nikolića Kantara.

Zahvaljujući efikasnoj sinergiji odgovornih tužilaca, članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara i hrabrih i efikasnijih sudija, ruka pravde je stigla počinioce ovih krivičnih dela: pravosnažne zatvorske kazne od 14 i 18 meseci zatvora za Nikolića Kantara i godinu dana zatvora uslovno na tri godine uz kaznu od 400.000 dinara za Stefana Ilića odgovorno lice za nelegalnu gradnju zaziđivanja OK radija i 5 miliona dinara za pravno lice koje predstavlja.

Ove rekordne kazne, u rekordnom vremenskom periodu, kao da su u potpunosti ignorisane od strane gradske uprave, u rešavanju problema nelegalne gradnje, odnosno rušenja nelegalnog objekta od kojeg je sve počelo.

Pravdanja vezana za izbor preduzeća koje će rušiti objekte, problemi sa mehanizacijom, skoro dve godine posle prvih rešenja za zaustavljanje nelegalinih radova a potom i za rešenje o rušenju, i posle tri sudske presude na vrlo ozbiljne kazne, jednostavno su u potpunosti neprihvatljiva.

Podsećam vas da ste u trenutku kada je doneto rešenje o rušenju, firma koja je bila angažovana od grada Vranja, odbila da uradi taj posao.

Potom ste raspisivali tendere za rušenje na koje se nisu javljali zainteresovani za posao koji je mnogo širi od rušenje jednog objekta.

Podsećam vas da ste nas pre godinu dana obavestili da je postignut sporazum sa firmom „Mito Progress & Construction“ d.o.o. iz Novog Beograda, potom i da je potrebno napraviti projekat o rušenju nelegalnog objekta, i sada godinu dana kasnije nas obaveštavate da postoje problemi sa mehanizacijom za rušenje i da ćete pokušati na sastanku u petak 23. februara da rešite taj problem.

Vaše dosadašnje postupanje u ovom slučaju, ne uliva poverenje u vaša obećanja.

Molim vas da imate u vidu, da vašim nečinjenjem, direktno nipodaštavate u očima oštećenih u ovom slučaju, novinara i medija Vranja i Pčinjskog okruga i novinara u Srbiji uspehe koji su proglašeni primerima dobre prakse u Srbiji kada je reč o suočavanju sa ugrožavanjem bezbednosti novinara.

Verujem da ste i sami svesni činjenice da se nečinjenje, može tumačiti i kao podrška višestruko osuđivanom Dejanu Nikoliću Kantaru, jer nelegalno izgrađeni objekat od pedesetak kvadrata, kojim je zazidan OK radio u Vranju donosi kroz aparate za kockanje svakodnevnu veliku zaradu, osobi koja je na izdržavanju kazne zatvora, dok je oštećeni OK radio pred gašenjem jer je u potpunosti ostao bez prihoda koje mu je donosio objekat koji je devastiran u aktivnostima optuženog.

Vaše nečinjenje proizvodi situaciju koja narušava pravni poredak u Srbiji, da svi nasilnici budu kažnjeni ali da aktivnosti žrtve umesto satisfakcije, budu potpuno onemogućene, tj da se medij koji je napadnut pre dve godine, ugasi.

MUP i Tužilaštvo, sud, uradili su sve što je bilo moguće.

Vi niste uradili ništa što je moguće.

Umesto da predvodite bitku za pravnu državu i da rušenjem ovog objekta odmah pokažete rešenost našeg društva da se obračuna sa nasilnicima, dopustili ste situaciju da se kroz vaše nedelovanje, poljulja poverenje i u druge institucije koje su bile efikasne u ovom slučaju.

Dve žene koje su bile izražena meta nasilnika, pored direktnog ugrožavanja bezbednosti, kada je policija procenila da treba da posebno štiti njihovu bezbednost, i tokom oba suđenja i u sudnicama doživljavale su dodatnu viktimizaciju od strane višestruko osuđivanog i na kraju osuđenog u dva slučaja.

One se kao i ostali zaposleni u ovom radiju osećaju ugroženim upravo zbog nedostatka vaše rešenosti da realizujete rešenje vašeg organa.

To je poruka i za sve novinare u Vranju i Pčinjskom okrugu da i kada se dogodi efikasno reagovanje policije, tužilaštva i suda, da nisu zastištećeni jer njihova lokalna samouprava ne obavlja svoj posao, koji je najjednostavniji kada se pogleda lepeza svih aktivnosti institucija u protekle dve godine.

Molim vas u ime novinarske zajednice, svih novinara učesnika sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Vranju, bez odlaganja srušite nelegalno izgrađeni objekat.

O ovakvom nedopustivom ponašanju, institucije Srbije od Vlade, do Predsednika redovno obaveštavamo.

Ukoliko se ne dogodi rušenje objekta odmah, obavestićemo ne samo međunarodne medijske organizacije, već i one koje se bave investiranjem i drugim komunikacijama, sa konstatacijama koje su vezane za odsustvo reagovanja lokalne samouprave u zaštiti privatnih objekata, kao i zaštiti medija i novinara.

Žao mi je što ste doveli medijsku zajednicu u ovakvu situaciju ali jednostavno smo prinuđeni na ovakve korake za koje mislimo da mogu doprineti zaštiti pravde u Vranju i Srbiji", napisao je Matić u otvorenom pismu gradonačelniku i načelniku Gradske uprave u Vranju.

Najnovije vesti