Otvoreni teniski tereni: Australian Open u Vladičinom Hanu FOTO/VIDEO

Slobodan Boba Živojinović, proslavljeni srpski teniski as, i Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, simboličnim presecanjem vrpce otvorili su u nedelju novoizgrađene teniske terene u hanskom Sportskom centru Kunjak.

Živojinović je u tenisu 52 godine, bio je svojevremeno i svetski broj 1 na ATP listi u dublu, a poslednjih par decenija poznat je po intenzivnom promovisanju ovog sporta u Srbiji.

Upravo iz tog razloga, rekao je na svečanosti, prihvatio je bez razmišljanja da prisustvuje otvaranju ovog kompleksa.

- Očekujem pomoć od predsednika Teniskog saveza Istočne Srbije u smislu osnivanja jedne male teniske akademije ovde u sledećih nekoliko meseci, da se deca oprobaju u tenisu, osete koliko je to lep sport, da se tenis ovde razvija i doživi ekspanziju - rekao je Živojinović.

Tereni u Hanu su, u pogledu podloge, izgrađeni po uzoru na Australian Open, sa izuzetno kvalitetnom podlogom koja omogućava da se od sada u Hanu mogu odigravati vrhunski mečevi, naglasio je Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

- Ovi tereni će u narednom periodu biti potpuno besplatni za sve građane Vladičinog Hana, Pčinjskog, Jablaničkog okruga, ali i za ljude iz cele Srbije.

Planiramo projekte za tribine i prateće sadržaje.

Nadam se da ćemo za nekoliko godina doći u situaciju da teniseri sa našeg područja mogu dostojanstveno da se suprotstave juniorima, a u dogledno vreme i seniorima iz drugih krajeva Srbije - rekao je Mladenović, zahvaljujući se građanima i svim gostima što su uveličali ovaj istorijski događaj za Vladičin Han.

Čedomir Šoškić, autor monografije "Tenis bez granica", kazao je da je četrdeset godina vezan za tenis i da sasvim sigurno zna da "osim Beograda nijedan drugi centar u Srbiji nema terene poput ovih" koje je dobio Vladičin Han.

- Zato čestitam onima koji su doneli odluku da naprave ovakve terene u i time praktično omoguće takmičarima odavde, ali iz većeg dela Srbije, da se u vrhunskim uslovima pripremaju za takmičarske mečeve.

Zbog ovakvih terena vredi doći ovde i iz Požarevca, Kragujevca i drugih gradova - kazao je Šoškić.

KAO NA AUSTRALIAN OPEN-U

Izgrađena podloga na teniskim terenima u Vladičinom Hanu spada u kategoriju tvrdih, akrilna je i četvoroloslojna, identična podlozi na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu. Proizvođač podloge je američka kompanija "Pleks Pave" i podlogu poput ove ima samo još nekoliko teniskih terena u Srbiji. U planu je izgradnja montažnih tribina, što će omogućiti da i veći broj gledalaca može pratiti teniske mečeve.

Teniski čas za prisutne održali su neki od najboljih juniora Srbije - Luka Stefanović (takmiči se u uzrastu do 18 godina), Lazar Danić (do 16), te Uroš Živković (12 godina), sva trojica iz Niša, te Petar Petrunović (12) iz Teniskog kluba "Lav" u Vranju.

Otvaranju teniskih terena u Vladičinom Hanu prisustvovali su Nikola Živković, predsednik Teniskog saveza Istočne Srbije i Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Izgradnju teniskih terena u Vladičinom Hanu sufinansiralo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Ministarstvo je izdvojilo 5,1 milion, a opština 1,54 miliona.

U narednom video klipu pogledajte kako je proteklo svečano otvaranje.

Edukacija trenera i tenisera

Živojinović je najavio edukaciju trenera i dece za celu teritoriju Pčinjskog okruga, u čemu će značajnu ulogu imati teniski savez Istočne Srbije koji pokriva područje od Požarevca do krajnjeg jugoistoka Srbije.

Najnovije vesti