Otvoreni Borini književni dani portretom Vanje Marković (FOTO, VIDEO)

Sva dela Borisava Stankovića preživela su i nadživela lomove mnogih generacija.

Bora je našem gradu dao velika obeležja i povezao ga sa svetom.

Zahvaljujući Bori Stankoviću i danas živi kaldrma, vranjska pesma, žive visoki zidovi i kapidžici - rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković u sredu uveče na otvaranju prvih "Borinih književnih dana".

O književnom portretu Valentine Zlatanović Marković, Vranjanke koja živi i radi u Užicu, govorili su sama autorka i prof. dr Goran Maksimović.

Markovićeva je tokom ove večeri kazala da joj je drago što je opet među svojima.

- Vranje je grad koji ima nekoliko manifestacija posvećenih zavičajnom piscu i više ustanova koje nose Borino ime.

Umnožavanje događaja koji treba da promovišu kulturu i identitet grada, i umetnost pisca, jesu mogućnost za uspostavljanje veza sa drugim gradovima, piscima, drugim kulturama.

To je dokaz da grad živi.

Volela bih da ovi dani budu dostojanstveni i uzvišeni, jer su posvećeni jednom od najvećih pisaca srpske književnosti - rekla je Marković Zlatanović.

Prof. dr Goran Maksimović kazao je da je Zlatanovićeva stvorila dva značajna rada.

- U magistarskom i doktorskom radu Zlatanovićeva je bila okrenuta Isidori Sekulić s jedne, a sa druge strane prema aspektima hrišćanske duhovnosti u poeziji srpskog romantizma.

To je upravo ono na čemu zapravo i počiva njena pesnička poetika, na čemu je građena i njena životna filozofija i svetonazor, a onda je sve to pokušala da naučnom aparaturom i jezikom, interpretacijom i teorijski utemeljnim znanjima, opiše protumači, definiše i stvori dva veoma dragocena rukopisa.

Prvi je Duhovnost u delu Isidore Sekulić, magistarski rad koji je već objavljen; i drugi, koji je odbranjen pre godinu dana kao doktorska disertacija - "Aspekti hrišćanske duhovnosti u poeziji srpskog romantizma", koji će tek biti objavljen kao monografija, ali je već dostupan u elektronskom obliku.

Ono što je veoma važno za istraživanje hrišćanske duhovnosti u srpskoj književnosti, i na čemu je Valentina Marković uložila svu svoju stvaralačku i interpretativnu energiju, možemo opisati večitom potragom Isidore Sekulić za onim što bismo nazvali "moderna religioznost, moderna duhovnost", za onim što bismo mogli definisati kao savremeni doživljaj Boga - rekao je Maksimović.

U četvrtak 22. marta u 19 sati, u prostorijama Biblioteke, biće održano književno veče Predraga Markovića, bivšeg ministra kulture Srbije, autora romana „Zavodnik ništavila“.

Poslednjeg dana „Borinih književnih dana“, u petak 23. marta u 10 sati, na spomenik Bori Stankoviću biće položeni venci i cveće, a od 20 sati u Biblioteci biće predstavljena knjiga „Terapija svesti“, o kojoj će pored autora Blagoja Savića govoriti književni kritičari Duško Novaković i Milan Lukić.

Paralelnu i tradicionalnu manifestaciju "Borina nedelja", u organizaciji Književne zajednice Borisav Stanković, koja se održava u isto vreme (23-29. mart), neće finansirati Grad Vranje, već Ministarstvo kulture i članovi zajednice.

Urednik KZ Miroslav Cera Mihailović izjavio je da se organizatori susreću sa "nerazumevanjem lokalne samouprave".

Valentina Marković Zlatanović je u Vranju završila OŠ Radoje Domanović i Gimnaziju Bora Stanković.

Diplomirala je na studijskoj grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost Filozofskog fakulteta u Nišu 1995. godine.

Radila je kao novinar na TV5 u Nišu, Dopisništvu RTS-a u Vranju i Radio televiziji Vranje.

Od 1997. godine zaposlena je kao profesor srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi u Užicu.

Magistrirala je u maju 2013. na Filozofskom fakultetu na Palama, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Nišu u martu 2017. godine.

Objavila je više knjiga poezije, monografije, lirske zapise i razgovore, za koje je i nagađivana.

Najnovije vesti