Cera s gimnazijalcima i "Borini književni dani" u istom terminu

U sredu uveče od 19 časova, kada je zakazan početak nove gradske manifestacije pod nazivom „Borini književni dani“, Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković, koja organizuje tradicionalnu manifestaciju „Borina nedelja“, održaće u isto vreme paralelni književni program sa gimnazijalcima u toj srednjoj školi.

U obaveštenju upućenom medijima, Mihailović navodi da se u sklopu obeležavanja Dana gimnazije, na Svetski dan poezije, organizuje njegov susret sa đacima kojima će pesnik "predstaviti svoj stvaralački opus".

Naglašava se da je program „otvoren i ulaz slobodan za sve zainteresovane građane", te da će se održati u svečanoj sali Gimnazije od 19 sati.

U isto vreme, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković otvoriće novu manifestaciju u organizaciji garada,„Borine književne dane“, u Galeriji Narodnog muzeja, nakon čega je na programu književni portret Valentine Zlatanović Marković, Vranjanke koja živi i radi u Užicu.

- Imamo niz pokazatelja da gradske vlasti ne žele da sarađuju, što za nas nije iznenađenje. I ove godine ćemo iz svojih džepova izdvojiti novac za održavanje jedne ovako važne manifestacije – rekao je pre neki dan na konferenciji za medije Mihailović, žaleći se na finanijski tretman koji manifestacija u organizaciji KZ ima kod gradskih otaca.

- Za razliku od drugih, članovi saveta Književne zajednice i druge književne institucije, akademici i ugledni poslanici kulture, imaju svest da se radi o programima od izuzetnog značaja za srpsku književnost i kulturu – naglasio je tada Mihailović.

- Nezvanično smo dobili naznake da bi nam mogli tražiti i plaćanja zakupa za salu u kojoj će biti održan program, za koji se ulaz ne naplaćuje, što bi bio presedan u svetskim razmerama – požalio se novinarima Mihailović.

Na ove navode Mihailovića, niko iz vrha lokalne samouprave dosad nije reagovao.

U realizaciji manifestacije "Borina nedelja", pored Književne zajednice Borisav Stanković, uključeno je Udruženje književnika Srbije (UKS) i Srpsko književno društvo (SKD).

Programe u Vranju i Beogradu finansiraju Ministarstvo kulture i KZ, dok Borine književne dane finansira Grad Vranje sa 500.000 dinara, a realizuje Gradska biblioteka Bora Stanković.

Sličan primer zabeležen je 2011. godine, u vreme vođenja sudskog spora oko autorstva nad manifestacijom, kada su Grad i Književna zajednica imali paralelne programe u isto vreme.

Najnovije vesti