Počela 32. Svetosavska nedelja: Na putu dugom osam vekova FOTO/VIDEO

Ime Svetog Save postalo je simbol nacije i svega onoga što ona u sebi nosi kao veliku vrednost, a najveća od njih je upravo svetosavlje koje već vekovima živi kroz sve nas, potomke slavnih srpskih vladara, vojskovođa, ratnika, naučnika, radnika, seljaka, rekao je u petak uveče gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, otvarajući 32. kulturno prosvetnu manifestaciju Svetosavska nedelja.

Osvrnuvši se na životni put Svetog Save, gradonačelnik je skrenuo pažnju na njegov doprinos razvoju srpske države, duhovnosti i prosvećenosti srpskog naroda.

"Bio je princ i prosvetitelj, monah i hodočasnik, putnik i putopisac.

Bio je i ostao najsvestraniji Srbin, koga do današljih dana slave i crkva i država, i nebo i zemlja.

Jer, kao što je akademik Matija Bećković zapisao - "Sveti Sava je odredio krst kojim se krstimo, jezik kojim govorimo, pismo kojim pišemo, put kojim idemo".

Ima tome već osam vekova", rekao je Milenković.

Episkop vranjski Pahomije kazao je u svojoj tradicionalnoj besedi da očekuje da i ova Svetosavska nedelja da doprinos onome što je Sveti Sava utemeljio u našem narodu - "put gospoda Isusa Hirsta kojim naš narod kroz celu istoriju ide blagosloveno".

"Ova Svetosavska nedelja ima jedan veoma značajan momenat u ovom kraju jer zaokružujemo obeležavanje jubileja 950 godina Manastira Svetog Prohora Pčinjskog, a Sveti Sava verovatno ne bi bio to što je bio da nije bilo tih prethodnika u našem narodu Svetog Prohora Pčinjskog, Svetog Jovana Rilskog, Gavrila Lesnovskog, Joakima Osogovskog. koji su bili izvorište Svetom Savi", rekao je vladika Pahomije.

U umetničkom delu programa otvaranja 32. Svetosavske nedelje nastupili su hor Muzičke škole Stevan Mokranjac i učenici gimnazije koji su kazivali zaveštanja velikog župana Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi.

Nakon toga u Galeriji pozorišta otvorena je izložba Manastiri da su svetlost svetu, autora Miroljuba Stojčića, ahrivskog savetnika, i Branislava Borića, arhiviste Istorijskog arhiva 31. januar u Vranju, o čemu će čitaoci Vranje News-a moći više da saznaju u posebnoj vesti.

Program Svetosavske nedelje nastaviće se tokom vikenda.

U subotu od 19 časova na programu će biti predstava Princ se neće vratiti, a u nedelju u isto vreme ljubitelji muzike moći će da prisustvuju koncertu vokalnog sastava Konstantin iz Niša, koja repertoar bazira na delima domaćih i stranih muzičkih autora etno, pop, rok, džez, filmske i duhovne muzike, "u cilju proširenja granica tradicionalnog".

Najnovije vesti