Otvorena Dečja likovna kolonija: Bogatstvo kreativnosti, mašte i saznanja na jednom mestu FOTO/VIDEO

U organizaciji Javne ustanove Narodni univerzitet (NU) u Vranju u ponedeljak je u Gradskom parku otvorena manifestacija Dečja likovna kolonija 2021.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević kazala je za Vranje News nakon otvaranja da su se u ovoj ustanovi potrudili da prilikom organizacije manifestacije pronađu rešenje prihvatljivo za sve u aktuelnom trenutku.

Odlučeno je da polaznici kolonije i gosti NU i Likovne radionice koja radi u sastavu univerziteta ove godine budu učenici starijih razreda osnovnih škola u Pčinjskom okrugu.

Prvog dana to su bila deca iz Vladičinog Hana, Bosilegrada, Vranjske Banje i učenici iz Vranja, drugog će gosti biti Bujanovčani, a treće dana đaci iz Surdulice.

- Cilj Likovne kolonije pre svega je promocija likovne kulture, umetnosti i stvaralaštva, podrška talentovanim učenicima, rad na njihovoj kreatvinosti, upoznavanje sa novim tehnikama slikanja, ali i njihov susret sa polaznicima Likovne radionice u Vranju.

Takođe i razmena iskustava, druženje, kao i obilazak i upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima Vranja.

Naša Vesna Marinković Stanković, koja više od dvadeset godina vodi Likovnu radionicu, ima veliko iskustvo u radu sa decom, tako da pretpostavljam da će to njeno iskustvo pomoći da deca koja ovde dođu prihvate nova saznanja, nove likovne tehnike, barem one koje često ne sreću na časovima likovne kulture - rekla je direktorka NU.

Dimitrijević je naglasila da je veoma srećna što je ustanova ove godine ipak uspela da za kratko vreme organizuje Dečju likovnu koloniju.

- Bili smo do pre nedelju dana u nedoumici da li da uopšte održimo koloniju, nismo znali da li će mere biti ovako relaksirane, no hvala bogu da je čitava situacija mnogo bolja i da nama daje mogućnost i prostor da se bavimo i nekim lepim stvarima - rekla je Dimitrijevićeva za Vranje News.

Ovo je druga kolonija koja okuplja mlade ljude zainteresovane za likovnu umetnost, u okviru veoma lepe inicijative koju je 2019. pokrenuo NU (prošlogodišnja nije održana zbog epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom).

Gradska većnica za turizam Izabela Savić na otvaranju kolonije poželela je učenicima uspešan rad i druženje.

- Deca su inspirativna, slobodna, bez ograničenja kada stvaraju i nude nam prava mala umetnička dela.

Nadam se da će im ovi dani ostati u prijatnom sećanju.

Proglašavam koloniju otvorenom - rekla je većnica Savić.

Dečja likovna kolonija biće ove godine organizovana u dvorištu JU Narodni univerzitet i u Gradskom parku, a ako u nekom od termina budu nepovoljne vremenske prilike rad će se odvijati u porostorijama Likovne radionice NU.

Prva Dečja likovna kolonija u Vranju održana je 2019. godine.

Najnovije vesti