Otvoren Piano summer 2019: Truba, ali i klavir kao obeležje Vranja

U Vranju je u subotu počeo festival klasične muzike "Piano summer".

Umetnički direktor Zoran Imširović rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je za temu festivala ove godine odabrana godišnjica Klare Šuman.

- Na festivalu će stoga nastupiti veliki broj pijanistkinja, među njima i one koje su budućnost muzičke umetnosti.

Izražavam veliko zadovoljstvo što sam ovde, lep je osećaj što smo barem na sedam dana i mi gosti građani ovog predivnog grada koji nam omogućava da ispoljavamo svoje kreacije pred ovom divnom publikom - rekao je Imširović.

Predsednica Udruženja umetnika "Piano summer" Marija Dinov Vasić kazala je da festival ne bi postojao bez svesrdne pomoći pokrovitelja - grada Vranja, Doma Vojske, Srpska akademija nauka i umetnosti i SPC.

- Zahvaljujem se svim volonterima i ljudima dobre volje, organizacionom timu festivala na čijem je entuzijazmu ovaj festival zasnovan - rekla je Vasićeva.

Festival je potom otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

- Ova svetkovina ozbiljnih nota nalazi se na evropskoj mapi kulturnih dešavanja, a sama činjenica da svake godine na festivalu učestvuju muzički virtuozi sa svih meridijana dodatno potvrđuje njen kvalitet.

U narednim danima klavir će umesto trube biti dominantno obeležje grada - istakao je gradonačelnik Milenković otvarajući festival.

On je dodao da gradsko rukovodstvo prepoznaje značaj održavanja ove manifestacije i da će i u narednim godinama biti podrška organizatorima.

Prve večeri festivala, u prepunoj sali Doma vojske, nastupila je čuvena turska pijanistkinja Gulsin Onaj, ostavivši bez daha vranjsku publiku.

Piano summer festival trajaće do 8. avgusta.

Svi koncerti počinjaće u 20 sati u sali Domu vojske, a ulaz je besplatan.

Najnovije vesti