Završen peti Piano summer: Odlazak sa osmehom (FOTO, VIDEO)

Programom pod nazivom "Tri musketara", u izvođenju pijanistkinja Jasmine Raković, Milice Marković i Sylvie Nicephor, u ponedeljak uveče završen je peti "Piano summer" u Vranju.

Zoran Imširović, umetnički direktor festivala, izrazio je veliku zahvalnost vranjskoj publici, rukovodstvu grada i svima koji su pomogli organizaciju ove manifestacije.

- Teško je naći ovako divnu publiku, koja je doprinela da naši umetnici iz svih delova sveta steknu najlepše utiske i da odlaze iz Vranja sa osmehom.

Ovaj festival je bio veoma uspešan i nadam se da ćemo se uskoro ponovo videti u Vranju - rekao je Imširović.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković istakao je da Vranju pripada velika čast da bude domaćin ovog festivala i dočeka renomirane izvođače klasične muzike iz celog sveta.

- Nadam se da će gosti poneti lepe utiske i da će biti prilike da opet dođu u naš grad.

Kulturne manifestacije poput "Piano summer" festivala između ostalog imaju zadatak da nam pokažu koliko je svet muzike raznolik i da nam približe muzičke forme, posebne i značajne na drugačiji način od muzike našeg kraja.

Imajući u vidu ovakav njihov uticaj na razvoj kulturne i umetničke sfere jedne društvene zajednice, zaista mi je drago što u Vranju koncerti klasične muzike postaju tradicija - dodao je Tričković.

Nakon toga publika je uživala u vrhunskim izvedbama pijanistkinja posvećenim velikom francuskom kompozitoru Klodu Debisiju.

Završno veče Piano summer-a 2018.

TRI MUSKETARA

COUPERIN • RAVEL • DEBUSSY

MARIJA DINOV • Debussy Prelidi I
JASMINA RAKOVIC • Debussy Pour le piano
Couperin 3 komada

MILICA MARKOVIĆ • Ravel Le tombeau de Couperin
SYLVIE NICEPHOR • Debussy Prelidi II

Jasmina Raković je rođena 1988. godine u Beogradu, gde je završila nižu muzičku školu “Stanislav Binički” u klasi prof. Snežane Kotrošan i srednju muzičku školu “Mokranjac“ u klasama prof. Aleksandre Striković i Ivane Tanasković.

Od 2007. godine studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nataše Mitrović, kod koje završava osnovne i master studije.

Član je klavirskog dua „Barabar“ sa pijanistkinjom Ružicom Gojković i aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić.

Godine 2017. učestvovala je na tri značajna festivala u Srbiji: Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu i Piano Fest u Subotici. Zaposlena je u Muzičkoj školi „Mokranjac“ kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

Milica Marković, rođena je 1993. godine u Vranju. Klavir je počela da uči sa osam godina u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Vranju, gde završava niže obrazovanje i dve godine srednjeg muzičkog obrazovanja u klasi profesorke Snežane Mitić i profesorke Svetlane Jovanović.

Milica Marković pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih profesora i umetnika: Jokuthon Mihailović (Srbija), Evgeny Starodubtsev (Rusija), Grzegorz Kurzyńskog (Poljska), Jacques Rouvier (Francuska), Sergey Senkov (Rusija), Letizia Michielon (Italija), Zlata Chochieva (Rusija), Teresa Trevisan (Italija), Flavio Zaccaria (Italija).

Septembra 2016. godine uspešno završava osnovne akademske studije sa prosekom 9,87 i upisuje master studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Mihajla Zurkovića.

Sylvie Nicephor započinje pijanističku karijeru kao pratilac lida, a zatim nastupa i kao solista u Parizu i Francuskoj, a posle i drugim evropskim zemljama poput Nemačke, Italije, Grčke, Finske i Mađarske.

Njena umetnička karijera obeležena je multidisciplinarnošću – studirala je glas i klavir na najprestižnijim pariskim školama.

U dobi od 17 godina počinje studije na „Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris“ gde je dobila nekoliko prvih nagrada.

Doktorirala je na Sorboni, kao specijalista za francusku muziku od 19. veka do danas.

Najnovije vesti