Otvoren devetnaesti Dokument: Sećanje kao lajtmotiv FOTO/VIDEO

Devetnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Dokument 2023, otvoren je u četvrtak uveče u sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Osnivač i selektor festivala Slađan Stojanović Frenki rekao je na otvaranju da je slogan ovogodišnjeg festivala Sećanje.

Kada je reč o programu prve večeri dvodnevnog festivala, otvorio ga je film Legende Čaira, režisera Vladimira Ristića (Srbija, 2023, 99 min).

Film predstavlja klub od koga je Evropa strepela i saznala Kude je taj Niš, klub koji se voli, koji je u srcu Nišlija i klub koji je zlatnim slovima ispisivao svoju istoriju.

Usledio je film Idu dani (režija Igor M. Toholj, Srbija/Hrvatska 2022, 18 min).

"Mašinski film.

Automatski film.

U strukturi filma se smenjuju i variraju kadrovi iz privatne arhive, koji sadrže fragmente sećanja, a sinergija između čoveka i algoritma kreira njihov poredak", kazao je u Vranju autor.

Treći film prve večeri festivala koji je prikazan bio je Srbijanka (režija Nebojša Ilić, Srbija 2023, 21 min).

"U drevnim vremenima države su naseljavale ljude u granična područja da bi bili život koji brani zemlju svojim postojanjem.

Čuvajući svoje ognjište, čuvali su i državu.

Ona koja ima simbolično ime, živi u jednom sasvim drugačijem svetu nego onom kakav poznaju mlađe generacije.

Film o Srbijanki Mitrović, poslednjem stanovniku mahale Todorovci u opštini Crna Trava", rekao je na otvaranju autor Nebojša Ilić.

U petak 22. decembra, drugog festivalskog dana od 20 časova, na istom mestu planirane su projekcije tri dokumentarca.

Najpre će biti prikazan film Na kraju puta (režija Ivana Todorović, Srbija 2022, 19 min), potom Da zakitim mramor cvijećem (režija Sara Stijović, Crna Gora 2021, 12 min), dok će festival zatvoriti ostvarenje Moj Branko ne laže (režija Branko Lazić, Republika Srpska/BiH 2022, 84 min).

Najnovije vesti