Opet zmija: Smuk uhvaćen u kući u Vranjskoj Banji (FOTO)

Zmija smuk uhvaćena je u sredu ujutro, nakon što se uvukla u jednu porodičnu kuću u Vranjskoj Banji, u Ulici Gramađe, potvrdio je za Vranje News načelnik Komunalne policije u Vranju Ivica Tašković.

Odmah po prijavi, Komunalna policija u Vranju angažovala je Vladicu Stankovića, iz Udruženja Poskok iz Vladičinog Hana, kao eksperta za ovu vrstu posla.

Stanković je ubrzo uhvatio i u kutiju smestio neotrovnu zmiju, dužine 70 centimetara, koja će naknadno biti puštena u svoje prirodno stanište.

- Od ranog jutra smo na terenu zbog dojave o zmiji u kući u Banji.

Na sreću, uspeli smo da i ovaj zadatak obavimo uz pomoć Vladice Stankovića iz Udruženja Poskok - rekao je Tašković za Vranje News.

Ovo je treći slučaj hvatanja zmije na ovaj način u poslednja dva dana.

U utorak je Stanković, ispod stepeništa jedne porodične kuće u Vranju, bezbedno izvukao vrlo retku zmiju "smukulju", dužine oko 60 santimetara.

Istog dana u večernjim satima, Stanković je uspešno uhvatio stepskog smuka od dva metra, koji se pojavio u Fabrici vode u Polomu kod Vladičinog Hana.

Smuk, Eskulapova zmija, belica (sada Zamenis longissimus, ranije Elaphe longissima) je neotrovna zmija iz istoimene familije Colubridae. Telo smuka je vitko i dugo, glava je uska, a zenice su okrugle. Ova zmija najčešće ima dužinu od 140 do 180 cm, mada postoje i jedinke od preko 200 cm (225 cm). Smuk naseljava svetle belogorične šume, ali preferira suvlja staništa, kao što su stene, gomile kamenja ili ruševine. Naseljava i livade sa grmljem i visokom travom. Smuk je dobar penjač i može se često videti kako se penje po drveću, a pliva samo ako mora. Leti se sunča, ali izbegava velike temperature. Većinom se u septembru krije zbog zimskog mirovanja. Ima blagu narav, ali često ujeda kad se oseti ugroženim, pri čemu ispušta sadržaj kloakalne žlezde. Smuk je bitna karika u spletu lanaca ishrane u prirodi kao konzument, jer je mesojed na čijem su jelovniku većinom miševi i drugi glodari, te tako reguliše njihovu brojnost. Pored toga, smuk je zbog svojih životnih navika, prehrane i neotrovnosti, zastupljen u teraristici kao kućni ljubimac. (Wikipedia)

Najnovije vesti