Odložen početak Borinih pozorišnih dana: Otvaranje u subotu, otkazana Nečista krv

Predstava Nečista krv Narodnog pozorišta u Beogradu, prema dramatizaciji Maje Todorović i u režiji Milana Neškovića, kojom je u petak uveče u Vranju trebalo da bude otvoren festival Borini pozorišni dani, otkazana je zbog bolesti člana ansambla beogradskog teatra.

Izložba posvećena Pozorišnom životu u Vranju i otvaranje festivala pomereni su za subotu, prema istoj satnici koja je bila planirana za petak.

Posle otvaranja u subotu biće izveden komad Pučina po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju ansambla beogradskog JDP-a i režiji Egona Savina.

U predstavi između ostalih igraju Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović i dr.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Od Sofke do Nejre", a koncept programa napravio je selektor - teatrolog Slobodan Savić.

Vranje News među medijskim sponzorima

I naša medijska kuća, portal Vranje News, nalazi se u grupi medijskih pokrovitelja festivala kao redakcija koja godinama unazad intenzivno prati sva pozorišna dešavanja u Vranju.

Ulaznice za ovogodišnji festival planule su većim delom za par sati od puštanja u prodaju.

Pojedinačna cena je 800, a kompleta za sve predstave 4.000 dinara.

"Na kašičicu" još ima karata za po neku predstavu.

Festivalu je od ove godine vraćen takmičarski karakter.

Počast Radoslavu Radivojeviću pre otvaranja festivala

Uoči zvaničnog početka festivala u subotu 22. oktobra od 18.30 sati biće otvorena izložba "125 godina pozorišnog života u Vranju" u Galeriji Pozorišta Bora Stanković. Biće priređena i prigodna svečanost i otkrivena fotografija bivšeg upravnika vranjskog teatra i pokretača festivala Radoslava Radivojevića, koji je preminuo u januaru 2009. godine.

Žiri za dodelu nagrada činiće reditelj Vladimir Lazić, glumica Milena Pavlović Čučilović i teatrolog Zoran Maksimović.

Dodeljuje se pet nagrada - za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku i žensku ulogu, dok će najboljoj predstavi prema glasovima publike dodeljivati nagrada sa imenom utemeljivača festivala i nedakadšnjeg upravnika pozorišta u Vranju Radoslava Radivojevića.

Nagrade se sastoje od statue sa likom Borisava Stankovića i novčanog dela.

Prvi festival 1979'

Borini pozorišni dani jedan je od najdugovečnijih pozorišnih festivala u Srbiji. Osnovan je 1979. godine na inicijativu Radoslava Radivojevića, tadašnjeg upravnika i reditelja Pozorišta Bora Stanković, a u čast jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Borisava Stankovića.

Posle svake predstave biće organizovani razgovori u okviru okruglog stola koje će voditi dramaturg Goran Ibrajter.

Sve predstave počinju od 20 sati.

Program festivala

Posle predstave Pučina su subotu, u nedelju 24. oktobra na programu će biti komad Ana Karenjina Novosadskog pozorišta (predstava traje tri sata), po motivima istoimene knjige Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. U ponedeljak 25. oktobra Gradsko pozorište "Semberija" iz Bijeljine odigraće Ivanovo samoubistvo, četvoročasovnu predstavu (uz tri pauze) rađenu po motivima Čehova u režiji Davida Alića. Pozorišnim komadom 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović predstaviće se u utorak 26. oktobra glumci beogradskog Ateljea 212. Predstava Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića biće izvedena pretposlednjeg dana manifestacije. Poslednjeg dana festivala 28. oktobra u čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić.

Najnovije vesti