Odgovor RT Vranje Zavetnicima: Pokušaj direktnog uticaja na našu uređivačku politiku

Na saopštenje Gradskog odbora Zavetnika i primedbi da televizijske i radio stanice u Vranju ignorišu predstavnike opozicionih političkih partija i njihove stranačke aktivnosti u kampanji za predstojeće izbore, reagovali su iz Radio televizije Vranje kontrasaopštenjem u kome se kaže da je ta medijska kuća "odavno počela izveštavanje o i u predizbornoj kampanji, po Preporukama regulatornog tela".

"S obzirom na to da smo komercijalni medij, a ne više javno preduzeće, u skladu sa navedenom Preporukom obaveštavamo vas da smo blagovremeno objavili cenovnik naših usluga u vreme predizborne kampanje, te vam predlažemo da ga pažljivo analizirate i u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima obratite se našoj marketinškoj službi.

Sve ostale navode i preporuke iz vašeg dopisa smatraćemo dobronamernim, iako u njima ima puno elemenata koji ukazuju na pokušaj da direktno utičete na našu uređivačku politiku, što vam svakako nećemo dozvoliti", kaže se u saopštenju iz RTV-a.

U tekstu se dodaje da se u toj medijskoj kući "vrlo rado sećaju vremena kada je RTV Vranje bila javno preduzeće i načina na koji smo u to vreme izveštavali u predizbornoj kampanji".

"Za to sada kažete da je bio dobar stari običaj.

Ali se za razliku od vas, sećamo da smo se u vreme donošenja seta medijskih zakona borili da ne budu usvojeni, bar ne u onom delu koji je predvideo obaveznu privatizaciju svih medija, dok su se gotovo sve sadašnje opocizione stranke zdušno zalagale i izdejstvovale tu nakaradnu privatizaciju medija.

Dakle, da mi vas obavestimo da RTV Vranje odavno nije javno preduzeće i ne finansira se iz budžeta Grada već isključivo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, s kojim ste vi kao pravnik morali makar da se upoznate, ako ne i proučite pre nego što ste nam poslali politikanski dopis.

Takođe, kao pravnik, a naročito kao politički akter u ovom izbornom procesu, pre slanja dopisa trebalo je da dobro proučite Preporuku regulatornog tela komercijalnim pružaocima medijske usluge o načinima ponašanja tokom predizborne kampanje, u kojoj uizmeđu ostalog piše: "Prilikom izveštavanja o svim pitanjima u informativnim emisijama poštuju pravilo balansa vlasti i opozicije, kao i pravilo balansa unutar opozicije, poštujući prethodne izborne rezultate vanparlamentarnih stranaka, političkih pokreta i pojedinaca, kao i rezultate istraživanja javnog mnjenja", navodi se u saopštenju redakcija Radio televizije Vranje koje je potpisao vlasnik Zoran Veličković.

Komentari

Au, Nika se izgleda naljutio što ne vodi kolo i ne igra na keca.... E pa prođoše i ta vremena. Nika je izgleda ostao u to vreme pa misli da svi treba da strepe pred njegovom pojavom.

Najnovije vesti