Obeležena slava Sveti surdulički mučenici FOTO

Vranje - Na dan molitvenog sećanja na Svete surduličke mučenike, u subotu je u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici služena sveta liturgija na kojoj je načalstvovao iguman Manastira Prohor Pčinjski arhimandrit Metodije, uz sasluženje više sveštenoslužitelja Eparhija vranjske.

Održana je litija oko hrama sa moštima Svetih mučenika surduličkih i presečen je slavski kolač.

Obeležavanju slave prisustvoao je ministar u Vladi Srbije Novica Tončev i predstavnici surduličke opštine, kao i pojedinci iz javnog života grada Vranja.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je na svom redovnom zasedanju 2017. godine u diptih Svetih uvrstio Svete surduličke mučenike.

Za dan praznovanja Mučenika surduličkih Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove svete mošti pohranjene u spomen-kosturnicu 2010. godine.

Reč je o više hiljada stradalih po zvaničnim podacima nekoliko komisija.

Želeći da uništi svaki trag o zločinima iz Prvog svetskog rata, bugarski okupatori su 1943. godine srušili do temelja spomen-kosturnicu, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici.

Jedna lokacija bila je na surduličkom Starom groblju.

U proleće 2009. godine prilikom izgradnje porodične grobnice, čudesno su se projavile mošti mučenika.

Na inicijativu Crkvene opštine Surdulica i Eparhije vranjske 29. maja 2010. godine mošti su svečano prenete, vraćene i pohranjene u spomen-kosturnicu, koja je obnovljena 2009. godine.

Najnovije vesti