Mošti Svetih surduličkih mučenika dočekane u sabornom hramu u Sobini (FOTO)

Sveti Surdulički mučenici, za veru i rod nevino postradaste, Nebeskoga Carstva stanovnici postaste; svete mošti vaše sakriti se ne dadoše, no se duhom vaskrsnim grobnom mraku odupreše i divni ukras pravoslavlja postaše; sada Boga neprestano molite da pokajanje i spasenje podari rodu našemu. (Drugi tropar mučenicima, glas 8)

U subotu 30. marta, treće nedelje Časnog posta, u hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini, uz prisustvo vernika, obavljen je "svečani i toržestven čin dočeka moštiju Svetih Surduličkih mučenika", saopšteno je iz Eparhije vranjske.

- Nakon radosnog dočeka, njegovo preosveštenstvo Episkop vranjski Pahomije služio je bdenije, uz sasluženje protojereja-stavrofora Nebojše Stojadinova, arhijerejskog namesnika pčinjskog, jereja Aleksandra Miloševića i đakona Micka Mickovića.

U toku trajanja bdenija vernici su imali prilike da se poklone i celivaju svete mošti Surduličkih mučenika. Takođe, u toku bdenija obavljeno je iznošenje Časnog krsta na sredinu hrama, a povodom nastupajuće Krstopoklone nedelje, radi ukrepljenja i osnaženja vernih u nastavku Časnoga posta - navode iz eparhije.

Na kraju bogosluženja, episkop Pahomije govorio je o Svetim Surduličkim mučenicima, njihovom stradanju, "potrebi da svi mi podižemo kult njihovog poštovanja na viši nivo, jer oni to zaslužuju, kao i da se primerom ugledamo na njih". U hramu je organizovana trpeza ljubavi koju je pripremilo bratstvo Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, sa protojerejem Slavišom Ilićem na čelu.

Najnovije vesti