Obeležena godišnjica oslobođenja Surdulice u Drugom svetskom ratu

Dan oslobođenja Surdulice u Drugom svetskom ratu obeležen je u nedelju svečanošću polaganja venaca i cveća na spomen obeležje oslobodiocaima ove opštine.

Na današnji dan, 5. septembra 1944, oslobođena je Surdulica i ovaj dan slavi se kao Dan opštine.

U znak sećanja na pale žrtve u Drugom svetskom ratu venac na spomenik u Gradskom parku u Surdulici položio je Novica Tončev, ministar u Vladi Srbije zadužen za nerazvijena područja.

Narod surduličkog kraja aktivno je učestvovao u borbama protiv bugarskog i drugih okupatora u Srugom svetskom ratu i i dao doprinos pobedi nad fašizmom.

Surdulica je u tom ratu imala 218 žrtava.

Najpoznatiji ratni heroj ovog kraja u Drugom svetskom ratu bio je Toma Ivanović poznatiji kao Pera Mačkatovac.

Komentari

Ranijih godina nikada niko nije pridavao znacaj bilo kakvom datumu koji bi se trebao obeleziti u Surdulici. Respekt, naklon i postovanje velikom gospodinu Novici Toncevu. Sve je pod konac, svuda stigne, od grada je napravio metropolu. Surdulica kao grad koliko sportskih i kulturnih dogadjaja organizuje ni veci gradovi to ne uspevaju. Da ste samo videli sinoc. Gradonacelnica svakom djaku koji je posao u prvi razred 5.000 dinara. Ranija vlast jadna ne da nije davala deci nego koliko su jadni govori podatak da nisu nasli za shodno ni da renoviraju bazen, pozoriste, terene. Nikada grad nije bio ukrasen, nego sablasan i siv. Novica za premijera.

Najnovije vesti