O Borinim pozorišnim danima - detaljno

Posle sedam godina izgnanstva, festival Borini pozorišni dani vraća se tamo gde mu je i mesto - u zgradu Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Upravo se festival tako i zove "Povratak kući", a u sklopu njega od 23. do 28. oktobra biće odigrano šest predstava na večernjoj sceni.

Festival će u sredu 23. oktobra otvoriti Narodno pozorište u Beogradu predstavom Rodoljupci, po istoimenoj komediji Jovana Sterije Popovića, a u režiji Andraša Urbana.

- Odabir pisca, teksta, reditelja i celog autorskog tima produkcije predstavlja lucidan, hrabar repertoarski potez Narodnog pozorišta koji, uvažavajući kontekst današnjice, na najbolji način promišlja smisao pozorišta uopšte kao nužnog prostora društveno značajne istinitosti, ali i pohvalno redefiniše misiju tradicionalno politički i estetski konzervativnije usmerenog nacionalnog pozorišta - rečeo je u najavi "Rodoljubaca".

Drugog dana festivala, 24. oktobra, predstaviće se Bitef teatar sa predstavom M.I.R.A koja je posvećena životu i radu osnivača ovog pozorišta Miri Trailović.

Reč je o predstavi kojom je obeležena tridesetogodišnjica postojanja Bitef teatra, posvećena osnivačici tog pozorišta Miri Trailović koja je ostala neponovljiva ličnost na srpskoj pozorišnoj, kulturnoj i društvenoj sceni, baš kao što je i želela da bude teatar i festival koji je pokrenula.

Ljubitelji pozorišta će u petak 25. oktobra imati priliku da uživaju u savremenijoj verziji Molijerovog komada Tartif, rađenom u koprodukciji novosadskog Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Somboru.

- Jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta.

Komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala, zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti, isti ti licemeri zabranili.

U predstavi Egona Savina, ona postaje priča o sudbini čoveka koji je pred pritiscima i nepodnošljivom teskobom sopstvenog života utehu potražio u slepoj religioznosti, podređujući joj sve, zaboravljajući da će se ona, kao i svi veštački rajevi, na kraju pretvoriti u stvarni pakao - kaže se u najavi.

U subotu, 26. oktobra Vranjanci će moći da odgledaju predstavu Na Drini ćuprija, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

- Minuciozno, duboko dramaturški, lingvistički i semiotički promišljujući vekove istorijskog žrvnja koji narode u višegradskoj kasabi razgone u višeslojne socijalne, društvene, istorijske, ali i one tananije i stišanije, lične odnose, dela i posledice, Mladenović je gradio “svoju ćupriju na Drini”, problematizujući pitanja izvrgavanja smisla jedne čiste i plemenite zamisli, kakav svaki most jeste i promišljajući i postavljajući tezu o mogućnosti prevazilaženja podela, mržnji i nezdravih ambicija na primeru jedne varošice i njene spojnice (mosta) sa spoljnim svetom - navodi se u najavi.

Naredni dan, nedelja 27. oktobar,predviđen je za pozorišnu priču o čoveku u kandžama kapitalizma - "Zašto je poludeo gospodin R" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Ludilo, očekivano iz naslova Fazbinderove drame, ima svoj pozorišni jezik - svi likovi mehanički ulaze i izlaze, sa i bez teksta, u koreografiji sličnoj snimku neke nadzorne kamere u svetilištima potrošačkog društva, šoping molovima.

Ono što je psihološka podrška građaninu, porodica, roditelji, okruženje, postaje faktor njegovog pucanja, kada se to pretvori u kaubojsku poteru konzumenata na onog koji treba to da im omogući: porodici preseljenje u bolji život, roditeljima satisfakciju uspešnog sina, komšinici zahvalnu žrtvu za hvalisanje, poslovnjacima kontrolu tuđeg uspeha...

Liberalni kapitalizam gađa globalne ciljeve, a pogađa lokalne, pojedinačne ljudske mete - navodi se u prikazu Dragane Bošković.

Nečista krv naziv je predstave vranjskog Pozorišta Bora Stanković koja je na programu poslednjeg dana festivala, pod režijskom palicom Juga Đorđevića, čije je izvođenje podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Komad Borisava Stankovića više puta je izvođen na sceni vranjskog pozorišta, poslednji put 2005. godine kada je režirao Radoslav Radivojević.

Reditelj Jug Đorđević i Tijana Grumić, koja je uradila dramatizaciju Borinog teksta za ovu predstavu, su u vranjskom pozorištu zajednički realizovali i predstavu “Kepler 452 –b” koja je prikazana ne nekoliko pozorišnih festivala na kojima je i nagrađivana.

U pratećem delu, deca će moći da pogledaju "Žurku kod plavog zeca" vranjskog teatra, monodramu Zorana Karajića Bog te mazo u režiji Tome Kuruzovića i stand-up komediju Najgori do sada Marka Nikolića.

Kako ističe Bojan Jovanović, umetnički direktor Pozorišta Bora Stanković u Vranju, festival je koncipiran tako da vranjskoj publici "prikaže neke od najboljih teatarskih ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni".

- Na festivalu će se birati najbolja predstava po mišljenju publike, to smo vratili prošle godine.

Vratićemo i okrugli sto, odnosno razgovore posle predstava, a od sledeće godine biće uveden pun format festivala sa žirijem, nagradama po segmentima i slično - rekao je Jovanović.

Pojedinačne karte će se ove godine prodavati po ceni od 600 dinara, a komplet ulaznica za ceo festival košta 3.000 dinara.

Najnovije vesti