Opera Koštana u režiji Juga Radivojevića otvara novo pozorište u Vranju

Nova zgrada Pozorišta Bora Stanković u Vranju biće otvorena 21. oktobra u 20 sati izvođenjem opere "Koštana" Petra Konjovića, u režiji Juga Radivojevića, reditelja koji je ponikao na pozorišnim daskama vranjskog teatra.

Proteklo je više od sedam godina od momenta kada je vranjsko pozorište izgorelo usled požara koji je podmetnut u diskoteci na otvorenom koja se naslanja na pozorišnu zgradu.

Kako je saopšteno, uloženo je više od 360 miliona dinara, od čega je 173 izdvojila Vlada Srbije.

Najavljeno je da će otvaranju prisustvovati celokupan državni vrh i ministri.

Dan nakon otvaranja, 22. oktobra ansambl vranjskog teatra izvešće premijeru "Nečiste krvi" koju je po romanu Borisava Stankovića dramatizovala Tijana Grumić, a režirao Jug Đorđević, reditelj rodom iz Vranja.

Dan nakon te premijere 23. do 29. oktobra uslediće 39. "Borini pozorišni dani".

Biće izvedeno šest predstava na velikoj i dve monodrame na kamernoj sceni pozorišnog kluba "Talija".

Rekonstruisana zgrada pozorišta prostire se na 3.800 kvadrata korisne površine.

Rotaciona scena ima 120 kvadrata, a sala sa parterom, balkonom i ložom 255 mesta.

PROGRAM BORINIH POZORIŠNIH DANA

Festival će u sredu 23. oktobra otvoriti Narodno pozorište iz Beograda predstavom Rodoljupci, rađenom po istoimenoj komediji Jovana Sterije Popovića. Drugog dana festivala, 24. oktobra, predstaviće se Bitef teatar sa predstavom M.I.R.A koja je posvećena životu i radu osnivača ovog pozorišta, Miri Trailović. Ljubitelji pozorišta će u petak 25. oktobra imati priliku da uživaju u savremenijoj verziji Molijerovog komada Tartif, rađen u koprodukciji novosadskog Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora. U subotu, 26. oktobra Vranjanci će moći da odgledaju predstavu Na Drini ćuprija, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a naredni dan je na repertoaru priča o čoveku u kandžama kapitalizma, "Zašto je poludeo gospodin R" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nečista krv naziv je predstave vranjskog Pozorišta Bora Stanković koja je na programu poslednjeg dana festivala. U pratećem delu, deca će moći da pogledaju "Žurku kod plavog zeca" vranjskog teatra, monodramu Zorana Karajića Bog te mazo u režiji Tome Kuruzovića i stand-up komediju Najgori do sada Marka Nikolića. Pojedinačne karte prodavaće se po ceni od 600 dinara, a komplet ulaznica za ceo festival košta 3.000 dinara.

Najnovije vesti