Nuspojave igranke u hanskom sudu: Ko to preti telefonom

Vranje - Slučajem sudije iz Vladičinog Hana, koja je prijem u stalni radni odnos proslavila u zgradi suda uz muziku i "ruke u vazduh", a video snimak sa "proslave" volšebno osvanuo na društvenim mrežama, bavio se ovih dana Visoki savet sudstva (VSS).

Naime, razmotren je dopis dotične sudije, inače zaposlene u hanskom Odeljenju Prekršajnog suda u Vranju, koja se na snimku nalazi u ulozi "slavljenice".

Na sednici VSS-a izvestilac po ovoj tački, Slavica Milošević Gazivoda, navela je da su svi članovi Saveta "u materijalu dobili dopis koji je upućen od strane sudije", sudije Prekršajnog suda u Vranju, Odeljenje u Vladičinom Hanu.

- Istakla je da je sve počelo pre mesec i po dana od kada postoje kontinuirani i različiti vidovi napada na ovu sudiju, tako što su prvo ispisani grafiti najgore sadržine po sudu i stepeništu suda, a što je sudija odmah prijavila policiji - navela je referišući Gazivoda.

Nakon toga, objasnila je na sednici VSS-a, prvo je u jednom lokalnom mediju, a potom i u jednom dnevnom prestoničkom listu "izašao snimak sačinjen februara meseca 2019. godine, gde je sudija posle radnog vremena proslavila dobijanje rešenja za stupanje na stalnu sudijsku funkciju".

Sudija Milošević Gazivoda navela je pred članovima VSS-a da je lično pogledala snimak i "preporučila svim članovima Saveta da isti pregledaju", dodajući da je "lično protiv društvenih mreža" i da bi "lično sudijama zakonom zabranila da bilo šta postavljaju na bilo kojoj društvenoj mreži".

- Ono što je činjenica je to da se na tom snimku vidi da se to dešava u sudu, tu je i sudska straža.

Imam saznanja od predsednice Prekršajnog apelacionog suda da je nju zvala sudija i da je sudija jako uplašena i uznemirena, jer je počela da dobija telefonske pozive od čoveka koji se predstavio kao (ime je u dokumentu VSS cenzurisano), navodno sudija Apelacionog suda, s tim što se on predstavio kao član Visokog saveta sudstva.

U stvari, objasnila je, taj je "nekada bio član Saveta u prvom sazivu".

- Predstavio se i kao sudija za organizovani kriminal gde je ovoj sudiji ponudio pomoć, a vezano za ovaj snimak jer je sve izašlo u dnevnom listu - navela je Gazivoda.

Navodno, taj i još neki ljudi koji su, kako je kazao, "moćni u pravosuđu", odlučili su "da joj pomognu", i čak je, navodno uputio na određenu adresu gde će joj jedna osoba navodno pomoći da bude "prebačena u krivično odeljenje", ali "da mora da ode iz Vladičinog Hana".

Milošević Gazivoda je navela da je sudija ponovo sve prijavila policiji; tu su, kako je rekla, "bili i neki brojevi telefona koje joj je taj čovek dao" i istovremeno je rekao da se, navodno, "čuo sa predsednicom Prekršajnog apelacionog suda i da je sve to u dogovoru sa njom".

Milošević Gazivoda iz VSS-a istakla je na toj sednici i da je, kada je dobila ovaj video materijal i informacije od sudije iz Hana, pozvala telefonom čoveka koji je navodno nudio pomoć sudiji.

- On je bio zgranut i istakao je da je u tom periodu bio na godišnjem odmoru i da je on lično zaintersovan da se pronađe to lice koje je zvalo tu sudiju.

- Na osnovu poruka i telefonskih poziva vidi se da sudija dobija ozbiljne pretnje od tog čoveka koji se predstavio kao (cenzurisano ime i prezime), koji je takođe tu sudiju upozorio kako su "neke sudije završile u Savi, da ima maloletno dete, da treba da se skloni iz Vladičinog Hana" - kazala je Gazivoda.

Dodala je da je sa ovim događajem upoznata policija.

Sudija je u dopisu istakla da zbog svega što se dešava "dete ne pušta na ulicu, te da je u strahu, i da su u strahu svi zaposleni u sudu".

Dragomir Milojević, predsednik Saveta povodom ove tačke dnevnog reda otvorio je diskusiju.

Prof. dr Ranko Keča istakao je da bi "o ovome trebalo obavestiti ministra policije".

- Ako se ovome ne stane na put, to će postati obrazac i svaki sudija bi mogao biti u ovoj situaciji - kazao je dr Keča.

Gazivoda je navela da se radi o tome da je "posle svega, posle snimka i na osnovu svega što se desilo činjenica da je sudija za svaki postupak koji se desio odreagovala i prijavila policiji, ali da smatra "da na neki način treba zaštiti sudiju".

Sudija Branislava Goravica navela je da Visoki savet sudstva treba da kaže da je razmatrano obaveštenje sudije "o tome da je pod pritiskom, da se oseća ugroženo i uplašeno, i da Savet treba da donese zaključak da se Visoki savet sudstva obrati ministru policije i Ministarstvu pravde, u delu ukome se navodi da se na sudiju vrši pritisak, i da se zahteva da se sudija zaštiti".

VSS je potom jednoglasno doneo zaključak da se uputi dopis Ministarstvu policije, naslovljen na ministra, uz koji će biti dostavljena fotokopija podneska sudije iz Hana "kako bi se proverila osnovanost navoda iz podneska i preduzele sve potrebne zakonske mere radi zaštite sigurnosti i bezbednosti sudije".

Na objavljenom snimku vidi se dotična sudija iz Vladičinog Hana i još nekoliko osoba, verovatno zaposlenih u sudu, kako se vesele uz muziku u kancelariji na poslu.

Ona je u izjavi koju su objavili mediji, nakon što se snimak pojavio na Instagramu, rekla da je slavila prijem u stalni radni odnos, te da je "pred kraj radnog vremena pozvala sve zaposlene da proslave", kao i da je to bilo "posle radnog vremena".

Komentari

Malo se zanela...tu svoju radost je trebalo da pokaže i počasti drugove i drugarice van prostorija suda.Krajnje je smešno i jadno I nekulturno gledati sudiju u jednij takvoj situaciji u sudu u kome se rešavaju ozbiljni problemi a ne vodi kolo i sluša Šaban.Krajne diskutabilno ponašanje..šta se svega ne nagledasmo po ovim našim sudovima...raznih pojava ima što se zovu sudijama...

Najnovije vesti