Novinarska udruženja: MUP da omogući rad novinarima tokom protesta

Vranje - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovali su u petak na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da omoguće rad novinarima i novinarkama koji izveštavaju u najavljenim protestima i blokadama ulica.

"Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični", ističu novinarska udruženja.

U saopštenju navode da je neophodno da MUP poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.

"U skladu sa tim pozivamo policiju da tokom najavljenih protesta i blokada ulica omoguće rad novinarskih ekipa.

Novinari moraju biti zaštićeni i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta.

Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje jedini su način da građani ostanu obavešteni", navedeno je iz novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV su pozvali su novinare da kad god je to moguće jasno ističu da su novinari i da imaju kod sebe važeću člansku kartu novinarskih udruženja ili legitimaciju redakcije.

Telefoni za novinare u slučaju incidenata

Ukoliko u toku protesta ili nakon toga novinare dožive bilo kakav incident, udruženja pozivaju novinare da im to bez odlaganja prijave na sledeće brojeve telefona:

NUNS – 066/8822 008 (Marija Babić, pravnica) ili 066/8822 006 (Rade Đurić, pravnik)

NDNV – 064 9288 740 (Veljko Milić, advokat)

Najnovije vesti