Novi roman Vranjanke Aleksandre Jovanović

Aleksandra Jovanović, dramaturškinja i književnica iz Vranja, objavila je svoj novi roman pod nazivom Petra je stvarno otišla, u izdanju Kreativnog centra.

Reč je o drugom Aleksandrinom romanu, nakon naslova Crna ptica, koji je odlično prošao kod publike i osvojio vredne nagrade.

Kao i prethodni i ovaj je namenjen deci.

"Milica voli filmove o zombijima i svoj kutak na tavanu.

Svet posmatra iza foto-aparata i stvarno ne želi da glumi u školskoj predstavi.

Petri sve ide od ruke – i hemija i balet i skijanje – ali i dalje ne zna čime stvarno želi da se bavi.

Zna da ne želi da upiše medicinsku školu, a pogotovo ne želi da se seli u drugi grad, daleko od najbolje drugarice.

Petrin i Miličin svet odjednom će se okrenuti naopačke, a njihovo prijateljstvo će se naći na velikom testu", kratak je sadržaj romana.

Književnica za decu i recenzentkinja Jasminka Petrović otkriva u recenziji da nas "autorka vodi kroz snežnu oluju jednog prijateljstva".

"Tokom četrnaest uzburkanih dana, pred Novu godinu, junakinje traže odgovore na pitanja sa kojima se često suočavamo tokom odrastanja - kako disati kad se upadne u paniku, kako se izboriti za sopstvene odluke, kako prihvatiti sebe i razumeti druge, i ono najvažnije - da li nas oni koji odlaze stvarno napuštaju.

Roman koji se pročita u dahu, ali o kome se mnogo razmišlja", napisala je u recenziji jedna od naših najpoznatijih spisateljica za decu.

Ilustracije za Aleksandrin novi roman uradio je Jakša Lakićević.

Podsećanja radi, Aleksandrin roman prvenac Crna ptica svrstan je među 200 najboljih romana za decu u svetu u 2021. godini prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library.

Za njega je Aleksandri uručena Nagrada Politikin zabavnik.

Za isti roman stigla je i nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Po njemu je u vranjskom teatru urađena predstava u režiji Marije Mladenović, premijerno izvedena 28. juna prošle godine u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara Aleksandra je nagrađena nagradom Sigridrug za najbolji tekst u monodrami Želja, koju je izvela glumica Milena Božić, a koji je nastao po motivima iz Crne ptice.

Crnu pticu promovisala je u oktobru 2020. u Vranju.

Roman je preveden na engleski i makedonski jezik.

Prošle godine objavila je zbirku poezije Prsti u psećem krznu.

Profil

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama Dečko iz poslednje klupe, Okamenjeno more, Crna ptica, Četiri zida ili tragikomedija o karantinu, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu Krotki i nekolicini televizijskih serija. Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata. Autorka je višestruko nagrađivanog romana za mlade Crna ptica u izdanju Kreativnog centra i zbirki pesama Jagma (Nagrada Mladi Dis, 2020) i Prsti u psećem krznu. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije vesti