Nova krivična prijava u Slučaju OK radio

Punomoćnici vlasnice OK radija Olivere Vladković i Svetlane Ivanov, kao i troje novinara koji su pratili suđenje, podneli su u petak krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti protiv prvooptuženog u tom postupku D.N, potencirajući "pretnje tokom glavnog pretresa u Osnovnom sudu u Vranju 16. avgusta", gde mu se sudi u vezi sa krivičnim delom nasilničko ponašanje prema zaposlenima u OK radiju i kafeu No comment.

Sa portala Cenzolovka objavili su da su od Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Vranju "dobili potvrdu da je prijava podneta zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, iz člana 138. st. 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, koji dodatno štiti novinare".

Vlasnica radija Olivera Vladković, koja je pod policijskom zaštitom i Svetlana Ivanov koja radi na istom radiju, izjavile su u utorak pred sudom "da se ne osećaju bezbedno i da strahuju za svoje porodice, posle višemesečne torture koje su doživele i one i zaposleni u radiju i kafiću No Comment, koji radi u sklopu ovog vranjskog medija".

"To što ste izjavile na sudu da se plašite, u pravu ste, imate razloga da se plašite, i ja neću stati…", poručio im je tada D.N, pred sudijom i svima koji su bili u sudnici.

Tada je rekao i: "Neću da oprostim nikome", kao i da se to "u Jasenovcu 1941. rešavalo sa tak, tak"..

Predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić objavio je u petak da je on jedan od novinara u čije je ime predata prijava.

"U prijavi se traži da se po hitnom postupku - budući da se radi o događaju koji se odigrao u zgradi suda od strane višestruko osuđivanog lica, te da se ovakvim postupanjem vrši pritisak na oštećene i (posredno) na druge svedoke u predmetu koji se vodi pod brojem 166/22 te se tako sprečava i ometa dokazivanje - proširi optužni akt protiv D.N.

Pored oštećenih, predloženo je da se saslušaju još tri svedoka novinara, koji su bili prisutni na ovom suđenju", naveo je Matić u dopisu medijima.

Jezivo

Piše: Veran Matić

(tekst je izvorno objavljen na portalu Bezbedni novinari)

Opis iz naslova upotrebio je bliski saradnik, vrhunski intelektualac sa zamašnim političkom karijerom nakon čitanja teksta u kojem sam opisao kako je izgledalo ročište u Vranju održano 16. avgusta.

„To izgleda kao neki prevod tabloida ili tabloidnih TV uprizorenih uživo“ njegov je doživljaj opisa iz Vranja, uz moj dodatak da mi to piše čovek koji je tokom dosadašnjeg angažmana iskusio brojne slične situacije u kojima je bio neposredna meta. To ga nije obeshrabrilo da nastavi da veruje i da svakodevno radi za dobrobit zajednice. Isključivo u javnom interesu uprkos narušavanju ličnog komoditeta, a često i bezbednosti.

Biti ponovo u Vranju zbog D.N. nakon junske posete podrške OK Radiju moj je izbor koji se očito kosi sa pragmatičnim stavovima kolege koji nalazi za shodno da se povodom onoga što se mesecima unazad događa u njegovom rodnom gradu oglasi isključivo putem twiter poruke: “Fascinantno je kako #VeranMatic ne propušta ama baš nijednu priliku za sopstvenu promociju”.

Neprimereno je, nekolegijalno i ispod pojasa kada tako nešto potekne od nekoga ko se proslavio nespornim višegodišnjim novinarskim istraživačkim radom u tom istom Vranju u kojem smo ovih dana očito zamenili uloge. On je u beogradskoj redakciji, a ja sam u vranjskoj sudnici. I na tamošnjim banderama i zidovima. Možda mu se ukazalo da sam naručio, lično osmislio, štampao i razvozio one koji su priznali da su lepili plakate zbog kojih ću ponovo za nekoliko dana biti na sudskom ročištu u Vranju zakazanom za 26. avgust. Ima vremena da do tada osmisli novi tvit o meni, ako ga sa bezbedne daljine prođe bes i ljutnja zbog izjava o njemu u podkastu koje ga očito neuporedivo više interesuju i motivišu od onoga što se dešava na kriminalnoj i medijskoj sceni u Vranju i tamošnjim sudnicama.

Izvesno je da ću u Vranju ponovo biti i 30. septembra na nastavku suđenja D.N. za pretnje upućene vlasnici i zaposlenima u OK Radiju. Ima vremena da nam se do tada pridruže mnogi koji iz prikrajka prate šta se događa OK radiju, Oliveri Vladković, Svetlani Ivanov i svima koji su se suprostavili zlu i imali hrabrosti da mu u sudnici, sa suzama, uprkos pretnjama, pogledaju ravno u oči. Nadam se da ćemo do tada prikupiti novčana sredstva koja će bar malo olakšati funkcionisanje radija, a koja je do skora obezbeđivao sada zatvoreni kafić No comment u prostoru u vlasništvu udovice Gorana Vladkovića, koji je OK Radio davno pokrenuo i učlanio u ANEM.

Moj boravak i aktivnosti u vezi sa Vranjem motivišu i tamošnje „spavače“ koji ne propuštaju priliku da na društvenim mrežama obmanjuju deo javnosti željan negativnog konteksta u vezi sa mnom. Što priželjkuju i bliski, potkupljeni i zastrašeni od strane D.N. Lakše im je da svojevoljno konstruišu narative iz sopstvene prošlosti, zaboravljajući da postoje tekstovi i njihove izjave koji dokazuju sve suprotno od negativnog pisanja o meni.

Mnogi od njih čekaju da vide kakav će biti odgovor države na pretnju o „skršenom Vranju“. Način kako je vođeno prvo ročište daje nadu da stvari idu u dobrom smeru – uprkos glasovima iz Vranja i onih sa bezbedne daljine koji pametuju misleći da ništa više nema smisla jer je kriminalna hobotnica premrežila sve pore ne pružajući promil nade i pravde za hrabre žene, koleginice i kolege kojima se mora pomoći. Zato je Vranje i ono što se tamo dešava tako važno.

Najnovije vesti

Foto ustupljena fotografija www.vecteezy.com Katar ponovo najbolji u Aziji »

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentaln...