Nova kineska fabrika u Nišu radiće uz beneficije Slobodne zone Vranje

Fabrika Šinju, koja bi aprila trebalo da bude otvorena u Nišu, tražila je da posluje u okviru Slobodne zone Vranje, a Grad Niš je pokrenuo inicijativu da tako i bude.

Kako pišu niške Južne vesti, pristali su i Vranjanci da prošire Slobodnu zonu, a kažu da to znači da će kineska firma imati specijalne olakšice - oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala.

Gradsko veće Niša smatra da je opravdana inicijativa da se Slobodna zona Vranje proširi i na područje Niša, na osnovu Pisma o namerama kompanije Šinju (Xingyu Automotive Lighting Systems), koja za nekoliko meseci počinje sa radom.

Iz više razloga je to značajno i opravdano, kako piše u zaključku, a između ostalog zato što je cilj ekonomski razvoj Niša kroz povećanje konkurentnosti grada, unapređenje poslovnog ambijenta, stvaranje dodatnih uslova za jačanje postojećih i privlačenje novih investicija, povećanje obima proizvodnje roba i pružanje usluga, zapošljavanje, transfere novih tehnologija.

Putem komunikacije sa predstavnicima kompanije upoznati smo sa visinom planirane investicije, koja iznosi 60 miliona evra i predviđena je za izgradnju proizvodnog objekta i nabavku nove opreme za proizvodnju komponenti za auto-industriju, tačnije proizvodnju lampi i osvetljenja za automobile.

Za potrebe realizacije svojih poslovnih planova kompanija planira da zaposli 1.000 radnika u narednih 6 godina.

Koliko je ovo veliki i značajan projekat govori i činjenica da su investicioni projekti ove kompanije proglašeni od strane Vlade Republike Srbije projektima od nacionalnog značaja - pojašnjavaju u zaključku.

Proširenje slobodne zone Vranje na područje Niša konkretno znači da katastarska parcela koja je u vlasništvu kompanije Šinju ulazi u režim Slobodne zone Vranje, objašnjava direktor zone u Vranju Branislav Stojković, a to će to biti ozvaničeno nakon donošenja rešenja Vlade o proširenju tog područja.

Poslovanje kompanije Xingyu Automotive Lighting Systems u režimu Slobodne zone Vranje znači da će kao korisnik slobodne zone imati sve povlastice i pogodnosti predviđene za poslovanje u režimu slobodne zone, obzirom da im je delatnost izvozno orijentisana.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režimi kao što su oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala - pojašnjava Stojković.

Jedan od koraka proširenja Slobodne zone Vranje na područje Niša upravo je ova inicijativa, kaže, sa kojom su saglasni nadležni u Nišu i Vranju, kao i Uprava za slobodne zone Ministarstva finansija.

Slobodne zone su inače fizički ograđen i označen deo teritorije, infrastrukturno opremljene tako da firme u njima mogu da obavljaju proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti, a Slobodna zona Vranje je jedna od 15 takvih u Srbiji.

Najnovije vesti