Nikolić: Preuzeo sam zastupanje u novom slučaju prekrajanja glasačke volje

Dragan Nikolić Nika, advokat i potpredsednik IO Srpskog pokreta Zavetnici, kazao je u utorak za Vranje News da mu se za advokatske usluge u utorak obratio čovek iz Vranjske Banje u čije ime je u nedelju 16. decembra na referendumu glasao neko drugi.

"Reč je o žitelju Vranjske Banje koji je po dolasku na biračko mesto br. 90, negde oko 19.30, doživeo veliku neprijatnost jer su mu saopštili da je umesto njega već glasao neko drugi.

I ne samo to, saznao je da je navodno glasala njegova majka koja je godinama nepokretna, supruga koja je zbog korone u izolaciji i dvoje dece koji su na studijama u Nišu i nisu uopšte bili tog dana u Banji.

Glasali, a da nisu ni ušli na glasačko mesto", navodi Nikolić.

On dodaje da je njegov klijent u nedelju, nakon što mu je iz glasačkog odbora to predočeno, pozvao policiju.

"Patrola je izašla na lice mesta, evidentirala događaj i obavestila dežurnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Ja sam kao njegov pravni zastupnik proverio i u tužilaštvu je pokrenut postupak zbog krivičnog dela 'zloupotreba prava glasanja'.

To je krivično delo iz člana 157 (zaprećena novčana ili kazna zatvora do godinu daana), a kako nam je rečeno prikupljaju se potrebna obaveštenja u vezi sa predmetnim događajem", navodi NIkolić za naš portal.

Izlaznost 92 odsto

Na spornom glasačkom mestu u Vranjskoj Banji u nedelju je, prema podacima RIK-a, na referendum izašlo 127 od 138 upisanih glasača ili 92 odsto. Odgovor "da" (za usvajanje Akta o ustavnim promenama) zaokružilo je 111 građana (87,4 odsto), a "ne" ustavnim promenama u oblasti pravosuđa "rekla" su samo 5 glasača.

On dodaje da će sa glasačkog mesta biti uzeta dokumentacija i izjave učesnika u događaju.

"Očekujem da se povede ozbiljan postupak", navodi Nikolić.

Vranjski advokat, govoreći kao potpredsednik jedne političke stranke, navodi da će Zavetnici "nastaviti da traže hrabre građane".

"Nastavićemo da kontaktiramo sa svima koji žele da prijave izborni kriminal pripadnika vladajućih stranaka.

Očekujemo da će Osnovno javno tužilaštvo u Vranju procesuirati počinioce krivičnih dela zloupotreba u postupku glasanja i da će oni dobiti zasluženu kaznu.

To bi bila opomena svima drugima da ne počine zloupotrebe i krađu izborne volje građana na narednim izborima", zaključuje Nikolić.

Zloupotreba prava glasanja - šta kaže zakon

U članu 157 Krivičnog zakonika piše da će se onaj "ko na izborima ili na referendumu glasa umesto drugog lica pod njegovim imenom ili na istom glasanju glasa više od jedanput ili koristi više od jednog glasačkog listića, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

"Član biračkog odbora koji omogući drugome da izvrši delo iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine", navodi se se u drugom stavu ovog člana.

Najnovije vesti