Nikolić: Albanci da prestanu da izmišljaju da su ugroženi, imaju prava kao i sve druge manjine

Potpredsednik IO Srpske stranke Zavetnici i lider okružnog odbora ove stranke u Vranju Dragan Nikolić izjavio je da saznaje da "nekakva delegacija političkih predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca, koji za sebe tvrde da žive u nekakvoj dolini, otišla u sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku i sastala se sa Feritom Hodžom, ambasadorom Albanije u UN sa namerom da otkriju istinu, situaciju i položaj Albanaca u toj dolini.

"Predviđen je i sastanak sa predstavnicima nadaleko čuvene istinoljubive i nadasve demokratske američke administracije kojoj će biti otkrivena istina o položaju Albanaca.

Ova vest je za rubriku verovali ili ne, i da nije tužna, bila bi smešna.

Gospodo Albanci i ako je od vas, mnogo je", poručuje Nikolić albanskim liderima sa juga Srbije.

Nikolić potencira da "ne postoji nikakva Preševska dolina".

"Preševo i Bujanovac nalaze se u Vranjskoj kotlini, a Medveđa u Jablaničkom okrugu i nema nikakve fizičke, niti bilo koje druge veze sa predhodne dve opštine.

Ovo je prva manipulacija koja se bezbrojnim ponavljajnjem želi pretvoriti u istinu

U opštinama Preševo i Bujanovac apsolutnu vlast čine isključivo albanske stranke.

Raspolažu budžetom po svom nahođenju, a budžet se dopunjuje transferima iz budžeta Srbije, pa iako su nacionalna manjina u Srbiji u ovim opštinama deluju kao da su većina.

U Preševu, koje je bilo u ogromnom broju nastanjeno srpskim življem, sada živi 98 odsto albanskog stanovništva.

U Bujanovcu natpolovičnu većinu čine pripadnici albanske nacionalne manjine i takođe drže svu vlast bez uticaja Srbije i Srba, pa su Srbi manjina u sopstvenoj državi.

Uz to, u obrazovanju, kulturi, raznim inspekcijama, policiji, tužilaštvu, sudovima i svim drugim državnim institucijama, godinama nesmetano rade pripadnici ove nacionalne manjine", navodi Nikolić u pisanom saopštenju.

On dodaje da "godinama iz ovih opština traje iseljavanje Srba, a umnožavanje 'ugroženih' Albanaca".

"Tvrdimo da albanska nacionalna manjina u Srbiji uživa sva manjinska prava kao i ostalih 25 nacionalnih manjina koje u njoj žive i uključene su u društveni i politički život Srbije.

Jedino pravo koje im je zaista ugroženo u Srbiji je pravo da na njenoj teritoriji naprave još jednu svoju državu na Balkanu.

To pravo, na njihovu i žalost njihovih sponzora, im Srbija nikada neće priznati, niti dozvoliti otcepljenje jednog kvadratnog centimetra njene teritorije, ma koliko se trudili i koristili bilo koja nedozvoljena sredstva.

Dakle, ovaj odlazak je još jedan u nizu pritisaka na Srbiju, uz izmišljanje ugroženosti, uskraćivanja prava, teškog života, ali i vrhunac hipokrizije njihovih sponzora sa kojima će se sastati i verovatno izdati saopštenje prepuno otrcanih floskula o zloj Srbiji i još gorim Srbima, a jadnim, nezaštićenim i ugroženim Albancima", piše Nikolić

On na kraju konstatuje da Zavetnike "zabrinjava to što je aktuelna vlast zabila glavu u pesak, što ne reaguje na ovakve aktivnosti, što ćutke prelazi preko fabrikovanih izmišljotina, presnih laži i otrcavanja Srbije na svakom koraku i u svakoj prilici od njenih građana albanske nacionalnosti, valjda u nadi da će to samo od sebe prestati".

"Neće gospodo vlastodržci.

Zato država Srbija mora da reaguje svim raspoloživim diplomatskim sredstvima.

Gospodo Albanci, građani Republike Srbije iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, prestanite da izmišljate da ste ugroženi, obespravljeni i da maštate o nekakvoj Velikoj Albaniji na teritoriji Republike Srbije.

Taj koji vam je to obećao grdno vas je prevario, zavadio sa prvim komšijama i prijateljima, a sa svoje ugodne daljine upravlja tuđom nesrećom i patnjom ostvarujući svoje strateške interese u ovom delu Evrope.

U pamet se Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi", zaključuje Nikolić.

Komentari

Bujanovac i Presevo ne pripadaju vranjskoj kotlini. Izmedju Bujanovca i Vranja je delom vranjska kotlina. a drugi deo odnosno od te polovine pa do Preseva je Bujanovacka kotlina, takodje i Presevo ima svoju kotlinu. SANU je tako definisao a i mnogi drugi. Presevo i Bujanovac cak pripadju po geografskom podrucju Skopskoj Crnoj Gori kao jos neke opstine na AP KiM. A do Ravnog bucja, je oblast Makedonije. To su potvrdili Jovan Cvijic, SANU, Rusija, Engleska, Francuska.

O Nikac nam je malko nervozan. A za neupućenu taj deo je oduvek bio Srbija. Sestro mnogo si bežala sa časova, sad ti se obija o glavu neznanje.

Najnovije vesti