Nikoletić i Kokošar sa đacima: Igra male i velike dece (FOTO, VIDEO)

Nama koji stvaramo poeziju za najmlađe je najvažnije da to ima smisla, u pedagoškom i didaktičkom smislu, upravo iz razloga što je svetu ponuđena sva benignost, površnost, kič, šund, ono na šta se čovek najlakše prima, a to je glupost.

Uređivači i priređivači morali bi više voditi računa o tome da smisao kazane reči i misli dođe lakše do onih koji su budućnost ove nacije - rekao je u sredu uveče u Vranju poznati srpski dečji pesnik Tode Nikoletić, koji je sa kolegom Miroslavom Kokošarom priredio nezaboravno deče za vranjsku publiku, posebno školarce u okviru Književne kolonije 2018.

Za lirske stvaraoce, dodao je on, najvažnije je da pesnička misao dopre do onih kojima je najpotrebnija i kojima je namenjena, onima koji se oblikuju i koji će jednog dana biti nosioci društvenih promena.

- Drago mi je da u Vranju brinu o najmlađima i da im nude ono što je uzor, jer mi smo danas u ovom bezuzornom društvu, što je veoma opasno - kazao je pesnik.

Nikoletić je dodao da mi kao društvo "moramo postaviti visoku lestvicu u kulturi".

- I to iz razloga da bi mladi naraštaji mogli da je dostignu i preskoče.

Mi imamo vrednosti u kulturi, ali one ne smeju biti vrednosti samo na papiru i ne smeju biti samo u prošlosti, jer postoji ono što je sada, a to je između ostalog i ono što se dešava na ovoj Književnoj koloniji - kazao je Nikoletić.

Miroslav Kokošar je izjavio da žali "za onim divnim vremenima kada su u čitankama i udžbenicima bili zastupljeni zaista vredni pisci".

- Branka Ćopića je sve manje u čitankama, kao i Ivana Cankara i mnogih drugih iz čijih je radova izvirala neka duša.

Ne znam šta se danas to dešava, ali znam da u čitankama ima i onih stvari koje nisu za čitanke - rekao je Kokošar.

On je dodao da u pristupu pisanju pesama "najradije razmišlja o detetu".

- Razmišljam o tome da ga da je u ravni sa mnom, da ga ne potcenjujem, da ga uvažavam, volim, poštujem i što je vrlo važno da mu ne popujem, ne delim nikakve savete, već da se dete igra sa mnom, odnosno ja s njim, jer ja sam u duši dete.

I gledam da svaka moja pesma na kraju ima poentu koja se zove smeh - rekao je Kokošar.

Osmeh na licima male i velike dece bio je najbolji dokaz da su svi u publikom ispunjenoj Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković uživali u nesvakidašnjem poetskom času na Književnoj koloniji, o čemu svedoče video klipovi koje je napravio portal Vranje News, a koje možete pogledati u nastavku.

Nikoletić: Vranje je sada, zapravo, glavni grad Srbije

- Pre 26, 27 godina sam ovde dolazio na "Borine pozorišne dane" i još tada sam poneo jake impresije o ovom gradu i zaista sam svugde govorio u sperlativu o Vranju.

Nažalost, mi u Srbiji sve što je na rubu doživljavamo kao nešto daleko, međutim kada vidite da kultura funkcioniše, onda shvatite da je zapravo ovo glavni grad Srbije i radujem se tome - rekao je Nikoletić na Književnoj koloniji u Vranju.

PROFIL

Tode Nikoletić (Ubovića Brdo, 1959) je srpski pisac i popularni stvaralac za najmlađe. Mališanima su posebno omiljene njegove šaljive pesme, pa ih rado izvode na smotrama recitatora. Takođe, inspirisao je mnoge kompozitore za najmlađe, tako da se na muzičkim festivalima pevaju i Nikoletićevi stihovi. Podjednako je uspešan i u pisanju drama. Objavio je dvadeset dve knjige poezije za decu, 60 drama i 40 igrokaza. Prevođen je na francuski, mađarski, slovački, turski, italijanski i ruski jezik. Dobitnik je brojnih nagrada. Član je Društva književnika Vojvodine i Sveslovenskog književnog društva. Zastupljen je u 80 antologija, monografija, hrestomatija, zbornika i almanaha.

Miroslav Kokošar (Babići kod Šipova, 1952) objavio je više knjiga priča i pesama za decu i odrasle. Za svoj književni rad je nagrađivan. Zastupljen je u antologijama i udžbenicima. Neke pesme su mu komponovane i nagrađivane na dečjim muzičkim festivalima. Pesme su mu prevođene na ruski, engleski, rumunski, rusinski i makedonski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.

MENI JE MENE ŽAO

Što me u školu i ovog jutra

sanjivog prate, to ne bih znao.

Tako će opet biti i sutra...

MENI JE MENE MNOGO ŽAO!

Što nije deda, to me baš čudi,

na moju stranu i jutros stao?!

Rekao mami da me ne budi...

MENI JE MENE OPET ŽAO!

Gde li su ona dečija prava

koja je Gospod detetu dao?

Da ga ne bude, dok slatko spava...

MENI JE MENE DO NEBA ŽAO!

(Miroslav Kokošar)

PRVA SVAĐA

Nema se tu šta više reći
Sve je odjednom u vodu palo
Od sutra ćemo proći ćuteći
Ne volim te više budalo

Naši se mostovi ljubavi ruše
Stigli smo evo do kraja pruge
Izbaciću te iz srca iz duše
Pa makar posle crko od tuge

Zaboraviću na usne tvoje
Tople i slatke kao med
Drugi je stao među nas dvoje
Sa drugim ideš na sladoled

I tako dan za danom nižeš
Naša ljubav je zauvek umrla
I dok sa njim sladoled ližeš
Dabogda dobila upalu grla.

(Tode Nikoletić)

LOMOVIĆ I CENIĆ GOSTI KOLONIJE U ČETVRTAK

Boško Lomović (Brezna, 1944), novinar i književnik koji je do sada objavio više od dvadeset zbirki pesama za decu i odrasle, romana i pripovedaka, biće gost Književne kolonije u Vranju u četvrtak 29. novembra u Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković od 19 časova. U Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije osvojio je čak 160 nagrada. Radio drame su mu emitovane na Radio Beogradu i Zagrebu. Pesme i priče su mu objavljene u listovima i časopisima na slovačkom, jermenskom, rumunskom, bugarskom, makedonskom, turskom, engleskom (u Indiji) i mađarskom jeziku. Lomović je, po diplomi, profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti jugoslovenskih naroda, a bezmalo čitav radni vek proveo je u novinarstvu (radio, televizija, novine). Poslednje godine staža stekao je u beogradskoj „Politici“. Pripale su mu između ostalih nagrade „Ivo Andrić“, „Zija Dizdarević“, „Laza Kostić“ i druge.

U ulozi moderatora biće drugi gost, Vlasta Cenić (Kočane, Doljevac 1957), savremeni srpski pesnik za decu, poznat po zbirci pesama "Bate će se ženi", koja obiluje pesmama na dijalektu njegovog rodnog sela Kočana (prizrensko-južnomoravski tip prizrensko-timočkog dijalekta). Po struci je profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika. Cenić je jedan od poznatijih srpskih dečjih pesnika. Objavljivao je u časopisima „Zmaj“, „Vitez“, „Osvit“ (Leskovac), „Razvitak“ (Zaječar), „Gorocvet“ (Jagodina), Riznica (Banja Luka) i drugim. Član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva prosvetnih radnika Srbije, Udruženja pisaca i književnih prevodilaca Niša od 1990. godine i član uredništva dečjeg časopisa „Vitez“. Idejni je tvorac manifestacije „Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu“, koja se održava od 1994. godine u OŠ Vuk Karadžić u Doljevcu.

Organizator Književne kolonije je Narodni univerzitet u Vranju.

Najnovije vesti