Damjanović: Život je uvek tu da nam da šansu (FOTO, VIDEO)

Jedno od prvih čuda je to što sam danas ovde sa vama i što imam smelosti da pričam o sebi kao ženi i stvaraocu jer, verovali ili ne, ja sam jedno jako stidljivo biće, potpuno povučeno u sebe.

Takva sam bila oduvek i, budući da sam rasla na Kosovu i Metohiji, stalno su mom pokojnom ocu govorili kako sam divno dete, lepo vaspitana, da uvek kažem dobar dan, ali da "stalno gledam preda se".

Iako sam takva, život je divan, on će uvek da nam da šansu, da nas gura, da se setimo sebe, da se setimo svoje misije i toga koliko smo važni - rekla je književnica Brankica Damjanović, gost prve večeri pete Književne kolonije u Vranju.

Damjanovićeva je pred prepunom svečanom salom Gimnazije Bora Stanković pričala o svojoj književnoj, ali i dvadesetogodišnjoj novinarskoj karijeri na televiziji.

- Počastvovana sam zbog poziva da otvorim petu Književnu koloniju u Vranju, pogotovo kad sam saznala ko je sve pre mene otvarao manifestaciju.

Ono što je mene izbacilo u žižu javnosti su četiri knjige mojih kratkih priča, a zanimljivo je da su me zapravo ljudi na društvenim mrežama naterali da pišem i kao plod toga su i nastale moje knjige - rekla je Damjanovićeva.

Damjanovićeva je konstatovala da joj je "talenat za pisanje od boga dat", što su, kako je rekla, primetili i njeni roditelji, učitelj i mnogi drugi još od njenog ranog detinjstva.

- Ja sam već sa svojih sedam, osam godina poželela da kad porastem budem pisac, napišem knjigu i imam književno veče u biblioteci u Prištini.

To je bio najveći književni domet iz perspektive osmogodišnjeg deteta.

Taj san se nažalost urušio jednog lepog prolećnog dana - kazala je Damjanovićeva, opisavši veliku tragediju u porodici.

- Život je divan upravo zbog toga što govorite da nešto nećete, a onda vas on dovede do tačke do koje hoće - dodala je Damjanovićeva.

Osim o svom stvaralaštvu, spisateljica je dobar deo večeri govorila o odnosima u svojoj porodici, o ljubavi, neobičnim susretima sa ljudima iz publike, o čemu možete čuti u klipu koji sledi.

Interaktivne radionice koje će se ove godine održati u okviru Književne kolonije, a vodiće ih profesori srpskog jezika i pisci iz Srbije, zamišljene su tako da kod učenika obogate maštu, kreativnost i stvaralaštvo.

Direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević kazala je da će ovogodišnja kolonija imati vrlo zgusnut program tokom pet radnih dana.

- Iako je koncept ostao isti, ovodogišnja kolonija će se ipak razlikovati od prethodnih u nekoliko detalja; najpre, svojevrsna specifičnost ovogodšnje manifestacije su novinari - pisci.

Publici će se predstaviti troje književnika koji svojim radom utvrđuju nepostojanje granica između novinarstva i književnosti.

Oni će, takođe, učestvovati u interaktivnim književnim radionicama sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Biće tu i pisci za decu, a želja nam je da školarci shvate da čitanje može biti zabavnije od računara i telefona - rekla je Dimitrijevićeva, naglasivši da su svi učesnici "prvi put kao književnici u Vranju".

Ovogodišnju manifestaciju je prigodnom besedom otvorio predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

Organizator Književne kolonije je Narodni univerzitet u Vranju.

Brankica Damjanović je 20 godina radila na televiziji kao spiker, voditelj, novinar, urednik vesti. Dobitnik je Nagrade grada za doprinos informisanju. Poslednjih godina posvećena je pisanju. Do sada je objavila sedam naslova. Knjiga „Ne bih ovo mogla bez tebe“ nagrađena je priznanjem Novosadskog književnog kluba za najbolje prozno ostvarenje u 2015. godini. Majka je dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

JELICA GREGANOVIĆ GOST KOLONIJE U UTORAK

Drugo veče Književene kolonije u Svečanoj sali Gimnazije, u utorak od 19 časova, predstaviće se Jelica Greganović, savremena srpska književnica. Objavila je osam zbirki humorističkih priča: Priči nikad kraja, Samo da ti kažem, Od reči do reči, Ispod sedmog neba, Ljubav i druge sitnice, Osmeh za svaki dan, Zovem se Mama i Zovem se Mama 2, kao i knjigu za decu Mravac Mrav.

Najnovije vesti