Greganović: Pišem da bi bilo lakše meni i čitaocima (FOTO, VIDEO)

Ko god da smo i šta god da radimo, naši životi su sušto čudo.

I svako od nas je pravo čudo, i veliki srećnik na lutriji života - rekla je književnica i novinarka Jelica Greganović, gošća druge večeri pete Književne kolonije u Vranju.

Ona je, govoreći pred publikom u Svečanoj sali vranjske Gimnazije Bora Stanković, naglasila da njene knjige "nisu pred čitaocima da bi ikome, išta ukazale".

- Ne volim deljenje saveta i ne bih tu vrstu odgovornosti preuzimala, imam je dovoljno i bez toga, nego su te knjge tu da bude lakše meni.

A, ako i publici i čitaocima bude lakše, utoliko bolje - rekla je Greganovićeva tokom razgovora koji je moderirala Valentina Matuško.

Iako piše u prvom licu, u knjigama Jelice Greganović, hroničarke svakodnevice, čitaoci pronalaze vedre strane sopstvenih života.

- Pišem humorističke priče i verujem da čovek nema alibi da se smeje drugima, dok ne pokaže da ume da se smeje sebi.

Ako uspete sebi da se nasmejete u mnogim situacijama koje doživljavate na dnevnom nivou, biće sve mnogo lakše - kazala je vranjskoj publici gošća Književne kolonije.

"Ma koliko to zvučalo patetično", dodala je autorka, ona kaže da nije imala nameru da objavljuje knjige.

- Kada su me kolege sa B92 pozvale da pišem blog, pristala sam samo pod jednim uslovom, da mogu da pišem o svemu što nije politika, jer je moj posao dvadeset godina pre toga bio samo bavljenje politikom, tzv. informativno novinarstvo.

Kada su mi rekli da smem, onda sam ja sebi tamo napravila jedan mali hobi i taj prostor mi je bio vrlo značajan jer sam mogla da pišem o stvarima za koje u mom poslu nije bilo mesta i jezikom koji nisam mogla da koristim u novinarstvu - rekla je Greganovićeva.

BLOG - VELIKA NOVOST U SVETU KNJIŽEVNOSTI

Greganovićeva je među najčitanijim srpskim blogerima, koja svoje priče objavljuje na VIP Blogu B92, kao i na blogu izdavačke kuće Laguna.

- Meni je strašno žao što gotovo svi u poslednje vreme, kada se kaže bloger ili blogerka, okrenu očima, logično jer su blogovi u poslednje vreme postali vrlo čudan pojam.

Kada sam ja počela da pišem blog, blogovi nisu bili ono što su danas, jer blog je zapravo internet dnevnik u kome vi možete da radite šta hoćete.

Svojevremeno, kada sam ja počela da ih pišem na B92, uslov za to da dobijete mogućnost da pišete blog je bio taj da morate da pokažete da znate da pišete ili da ste to do tada već pokazali; zato da nije mogao svako ko se registruje da dobije i opciju pisanja bloga.

Danas su blogovi kopanje po torbi, kupovanje donjeg veša, kuvanje, imamo blogove čak i bez jedne napisane reči.

Ja i dalje više volim pisane blogove, jer mislim da je taj blog uneo veliku novost u svet književnosti - rekla je Greganovićeva u Vranju.

Ona je dodala da joj je žao da su kratke priče, tek u poslednje tri, četiri godine počele da pronalaze mesto u srpskoj literaturi.

- Tome su prethodile godine kada su priče bukvalno bile literarni siročići i kada nijedan izdavač nije hteo da štampa priče.

A, zapravo su svi veliki pisci počinjali karijere pričama, a tek posle se razvijali u romanopisce - kazala je spisateljica.

Jelica Greganović je srpska književnica, novinarka i blogerka. Rođena je Kragujevčanka. U karijeri je uređivala informativne emisije, bila jedan od osnivača radija B92 i prvi urednik njegove informativne redakcije. Pisala je za Studio "B", NIN, Politikin zabavnik, Elle. Radila je kao dopisnik iz Slovenije za brojne elektronske i štampane medije u Srbiji. Kolumnistkinja je časopisa "Roditelj i dete". Radila je za televiziju, sajtove, prevodila je emisije i pozorišne komade. Otkad je 2008. godine objavila knjigu "Priči nikad kraja" sa Goricom Nešović, Greganovićeva je do danas potpisala naslove "Samo da ti kažem", "Od reči do reči - kako sam postala gusarska carica, strah i trepet južnih mora", "Ispod sedmog neba", "Ljubav i druge sitnice", "Osmeh za svaki dan", "Mravac mrav", "Zovem se mama", "Zovem se mama 2" i "Uspavanka za miševe".

KOKOŠAR I NIKOLETIĆ GOSTI KOLONIJE U SREDU

U sredu u 19 časova u Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković gosti Književne kolonije biće dečji pisci Miroslav Kokošar i Tode Nikoletić. Raša Popov o poeziji Miroslava Kokošara kaže da je to „Duhovita poezija za decu". "To je ono što deca traže od pesnika. To im Miroslav Kokošar daje. On piše kao da je i sam dete. Otuda nije čudo što ga deca vole i poštuju. Lepršavim stihovima ume da vrati u detinjstvo i one najozbiljnije u poodmaklim godinama. Čitajte ga kad ste tmurni, neraspoloženi i bezvoljni. Videćete, vratiće vam se osmeh posle prve pročitane pesme”, navodi Popov. Književni opus Toda Nikoletića sadrži veliki broj knjiga poezije za decu (20), mnoštva drama (40) i igrokaza za decu (400). Neka od njegovih dela uvrštena su u školske lektire i čitanke, a njegove komponovane pesme pevaju velike muzičke zvezde. Zastupljen je u 80 antologija, monografija, hrestomatija, zbornika i almanaha. Prevođen je na francuski, mađarski, slovački, turski, italijanski i ruski jezik. Drame su mu izvođene u Rusiji, Francuskoj, SAD-u, Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Albaniji, Turskoj, Kanadi, Australiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. U četvrtak, pak, u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta i u Sali periodike Biblioteke biće održane interaktivne radionice sa učenicima osnovih škola. Moderatori radionica su Danijela Ristić Aleksandrov i Verica Stojanović.

Najnovije vesti