Nezapamćeno: Deset odsto prihoda budžeta Vranja išlo na isplatu štete

Isplata novčanih kazni, penala i naknade štete trećim licima u 2017. godini imali su zahvat od 10 odsto u ukupnom budžetu Grada Vranja, što je nekoliko puta više od uobičajenih vrednosti koje jedna gradska kasa u Srbiji može da podnese.

- Ako je ta cifra preko 2-3 odsto u odnosu na ukupne tekuće prihode, to znači da se, ili preuzimaju obaveze mimo budžeta pa ne možemo da ih izmirimo, a onda dođu tužbe i sudske presude, ili, pak, postoje greške u primeni propisa.

To su dva faktora zbog kojih se javljaju tužbe i kazne – rekao je gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić, ukazujući da je reč o nasleđenom stanju.

Imajući u vidu onih 10 odsto, to znači da je Vranje 220 miliona dinara dalo za naknadu štete slovenačkom „Tušu“, „Novogradnji“, zaposlenima po tužbama za neplaćeni prevoz, kao i dobavljačima po tužbama protiv lokalne samouprave.

- I pored toga, uspeli smo da smanjimo glavnicu ukupnog duga za 350 miliona dinara – rekao je Kostić.

On je naveo da je eksterna revizija finansijskih tokova lokalne samouprave za 2017. godinu pokazala da imovinu javnih preduzeća treba uknjižiti na Grad.

- Ukoliko se dogodi neka privatizacija ii javno.privatno partnerstvo, ta imovina bi lako mogla da ode u ruke privatnika i treba se preventivno od toga zaštititi.

Takođe, mi smo do ovog momenta složili finansijsko stanje dugovanja sa 60 odsto dobavljača, a do kraja godine planiramo da to učiimo i sa ostalima.

Kontrola naplate rata za zakup stanova u prethodnim godinama nije uopšte obavljana, tako da grad nije imao uvid nad tim delom svoje imovine na način kako to zahteva Zakon o javnoj svojini – napomenuo je Kostić neke od svari u finansijskom upravljanju koje treba ospraviti.

On je, govoreći na sednici skupštine grada, ukazao na podatak da je Vranje je u 2017. godini dobilo 200 miliona dinara od Vlade Srbije, "inače bi grad morao da se dodatno zadužuje".

Najnovije vesti