Milenković: Konsolidovali smo javne finansije Grada Vranja (VIDEO)

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je u ponedeljak da je Grad Vranje, posle zatečenog haotičnog stanja javnih finansija i obelodanjivanja izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) krajem 2017. godine, uspeo da konsoliduje finansije Grada.

- Za četiri godine pre našeg dolaska na vlast, ništa nije preduzeto da se poboljša finansijsko upravljanje i kontrola novca iz budžeta.

Posle primedbi i naloženih mera iz DRI, dat je nalog da se postupi po merama revizora.

Naši službenici za finasije su tri meseca radili na tome, podneli veliki teret, da bi uspeli da koriguju sve nepravilnosti.

Epilog je da sada imamo zadovoljavajući tzv. odazivni izveštaj i da je iz DRI ocenjeno da su tzv. mere ispravljenja takođe ocenjene kao zadovoljavajuće - naglasio je Milenković.

On je dodao da se gradske finasijske službe, s njim na čelu, trude da uspostave "sistem vođenja finansija u kome će stvari funkcionisati".

- Imamo i umanjenje ukupnog duga.

Naime, na dan 31. decembar 2016. godine dugovanje grada billo je 1,67 milijardi dinara ili preko polovine ukupnog budžeta lokalne samouprave.

Na dan 31. decembar 2017. uspeli smo da taj dug smanjimo za više od 350 miliona dinara, odnosno na 1,3 milijarde.

Smanjili smo i kreditno zaduženje Grada za oko 30 odsto, odnosno sa 669 na 466 miliona dinara - otkrio je Milenković.

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić kazao je da je "teško kreneti napred, ukoliko imate finansijske dugove od ranije".

- Iz dana u dan pristizale su izvršne sudske presude, za obaveze prema Novogradnji, SLovenačkom "Tuš"-u i slično, koje su nam stvarale dodatne probleme.

No, zahvaljujući finansijskoj podršci države održali smo stabilnost - naglasio je Kostić.

On je govorio i o funkcionisanju Centralnog registra faktura, koji je prema njegovim rečima dobra ideja, ali i da je potrebno vreme da zaživi u praksi.

- Nije samo Vranje bilo u problemu, već 115 lokalnih samouprava u Srbiji koje nisu blagovremeno dobile transfer.

Podsetiću da je Grad Vranje krajem 2017. godine usvojio Pravilnik, kojim se tačno definišu obaveze direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Iz budžeta neće biti plaćene fakture, koje nisu u skladu sa finansijskim planovima - istakao je Kostić.

On je rekao i da će se Vranje založiti kod Ministarstva finansija po pitanju visine transfera, koji po svim parametrima mora biti veći.

Najnovije vesti