Kostić: Dug grada na kraju godine pašće na oko milijardu dinara

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić ocenio je u petak da će Grad Vranje završiti ovu finansijsku godinu, najverovatnije, sa milijardom ukupnog duga, što je oko 300 miliona manje od trenutnih obaveza prema poveriocima.

- Smatram da je rukovodstvo grada donelo dobru odluku kada je odlučilo da krene u intenzivno razduživanje, umesto da krene u realizaciju komunalnog i drugih programa obećanih pre izbora.

Zatezna kamata trenutno je 11 odsto godišnje i vrlo je nepovoljna.

Naš dugoročni dug dospeva u narednim godinama i nije toliko opasan po gradsku kasu, ali dug od 992 miliona koji je zatečen na kraju 2016. godine, da nije saniran i da nije postepeno vraćan, za tri godine, odnosno 2019, on bi se sa takvim kamatama uvećao za 50 procenata, što bi bilo ozbiljno opterećenje za Grad.

Iako ovo rukovodstvo dobija kritike u vezi sa izostankom realizacije komunalnog programa, mislim da ipak radi najbolje za ovaj grad.

Jer, takvim finansijskim upravljanjem stvaraju uslove da buduća rukovodstva imaju slobodna sredstva da realizuju svoje programe - rekao je Kostić na sednici skupštine grada, tokom rasprave o Predlogu završnog računa budžeta Grada Vranja za 2017. godinu.

Najnovije vesti