Nenadić: U prirodi vlasti je da radi PR, a ne da pruža informacije (VIDEO)

Ukoliko neko želi da vidi kvalitet i zakonitost rada neke institucije, organa vlasti, opštine, grada itd, najpouzdaniji put je zahtev za dostupnost informacija od javnog značaja, jer tako donosite svoj sud na osnovu dokumenata, a ne na osnovu onoga što je neko drugi rešio da vam saopšti, rekao je u utorak u Vranju Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

On je na skupu u Skupštini Grada Vranja, u sklopu Dana poverenika (za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti), ukazao da osim ovog načina borbe protiv korupcije, gde zakon služi kao oruđe da se dođe do informacija, postoje i drugi načini da se dođe do nekakvih saznanja - privatnim vezama, slušanjem ili upijanjem šta vlast ili državni organi imaju da kažu i slično, gde konzumenti informacija odlučuju da li da sve poveruje na osnovu toga što državni organi samoinicijativno imaju da kažu.

- Tu nije samo problematična vrednosna ocena, niti to što će, recimo, neki gradonačelnik da kaže "mi radimo odlično, radimo bolje nego prethodnici", bez da iko to pita, već je problem u tome što je u ljudskoj prirodi da se istaknu oni podaci koji idu u prilog, a ne one koji idu nekome na štetu.

Vi kao građani onda dobijete neki "odlomak" od dokumenta ili selektivne informacije, koje funkcioneru ili organu idu u korist, neki PR, a ne dobijate informaciju, ni mogućnost da proverite kvalitet i zakonitost rada neke institucije na osnovu validne dokumentacije - rekao je Nenadić.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je u utorak u Vranju da "građani imaju pravo da traže informacije i da ih dobiju".

- U dve trećine slučajeva, kancelarija Poverenika donosi rešenje da institucije moraju da pruže tražene informacije.

Informacija da je takvih zahteva mnogo, zvuči alarmantno - rekao je Šabić.

On je saopštio da je podnošenje zahteva po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, u pojedinim slučajevima, stimulisalo organe vlasti da urade neki posao koji im je po zakonu obaveza, a nisu uspeli da ga urade na vreme.

- Onda bi iskoristili tih petnaest dana roka da naprave dokument, zapisnik, izveštaj ili šta već.

Zašto je sve ovo u korist borbe protiv korupcije?

Zato što krivična dela korupcije, za razliku od recimo nasilja u porodici ili krivičnih dela vezanih za saobraćaj, predstavljaju unapred duboko promišljeni akt; nema tu neke impulsivnosti, niko neće da primi mito, samo zato jer je odjednom došao u takvu psihičku situaciju.

To je promišljeni čin i sa strane davaoca, i sa strane primaoca mita, ili onoga ko zloupotrebljava položaj.

Odmerava se unapred šta su koristi, a šta moguće štete, i koja je verovatnoća da će šteta da nastupi.

To je racionalan čin i s obzirom na to da mogući gubitak može biti velik i nasrezmeran sa vrednošću mita, ponekad se potencijalni učesnici u korupciji ustežu da učestvuju u takvim aranžmanima, jer su rizici veliki i neko zbog 20 evra mita može da izgubi posao - rekao je Nenadić.

RUDNIK KORUPCIJE

Nenadić je u utorak u Vranju saopštio da su, po njegovom mišljenju, javna privatna partnerstva "novi rudnik za korupciju u Srbiji".

- Naši državni organi su se pokazali kao dokazano nesposobni da sprovode čak i obične javne nabavke, a šta onda reći o javnim privatnim partnerstvima gde, za razliku od javnih nabavki, postoji još i taj element procene kako će da se podele rizici i ulaganja.

Tu su razni modaliteti u vezi sa nekim zajedničkim ulaganjem gde je, recimo, opština uložila neku imovinu, a ovi su recimo iz Parking servisa gde imamo javno privatno partnerstvo uložili stubiće, i kako sad podeliti profit?

Ko će da proceni da li je pravično ko će koliko procentualno da dobije u skladu sa nekom investicijom - rekao je Nenadić.

U Vranju je u utorak počela dvodnevna obuka o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i pravu na zaštitu podatka o ličnosti.

Organizator obuke je Kancelarija Republičkog poverenika.

Najnovije vesti