Najavljuje se preporod Vranjske Banje: Dvadeset miliona evra investiraće Milenijum tim

Vranje/Vranjska Banja - Kompanija Milenijum tim (Millennium team) iz Beograda investiraće u narednim godinama oko 20 miliona evra u objekte u Vranjskoj Banji, saznanje Vranje News od sagovornika na izvoru informacija u vranjskom odboru Srpske napredne stranke (SNS).

Najpre, na mestu gde je trenutno propali objekat "Simpo cveća", saznaje Vranje News, Milenijum tim planira da izgradi veliki hotel sa akva parkom, a za to navodno već postoji projekat.

Ovih dana Milenijum tim će, kako se priča, preuzeti i banjski Stacionar (Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju), a u paketu navodno i restoran "Kičer".

U oba objekta planira se renoviranje i podizanje na nivo evropskih objekata tog tipa, prepričavaju lokalni naprednjaci.

- Stacionar i Kičer biće renovirani u enterijeru, a verovatno delom i spolja.

Milenijum tim ima u planu da kupi i Hotel Železničar koji trenutno ne radi, a takođe su preko puta tog hotela kupili jednu parcelu i na toj lokaciji gradiće sportske terene sa bazenom, to je u nekim malo daljim planovima.

Poslato je pismo o namerama za hotel "Železničar" i čeka se samo da on bude preveden u vlasništvo države, odnosno Ministarstva privrede.

Stari, nekada započeti hotel, koji mnogi nazivaju "Skadar na Banjštici", biće srušen.

Milenijum tim je kupio to zemljište i praviće novi hotel, u nešto manjim gabaritima, prema projektu koji je navodno već spreman i nalazi se u Ministarstvu privrede - kaže izvor Vranje News-a iz redova naprednjaka.

Obaveza Banjčana, odnosno lokalne vlasti, kako saznaje naš portal, biće da obnove celokupnu infrastrukturu, da asfaltiraju bukvalno celu Banju, obnove put ka Brani Prvonek (investirali bi lokalna samouprava, Ministarstvo privrede i JP Putevi Srbije).

To podrazumeva duple trake, ali i nove trotoare i trim staze u Banji.

Takođe, namera je da se u celu priču u vezi sa razvojem turizma u banji aktivira više desetina privatnika, mladih preduzetnika koji bi izgradili nekakve turističke potencijale u privatnom smeštaju, uz pomoć grada i banaka, uz pomoć kreditnih linija, kako bi se obezbedila i neka vrsta jeftinijeg smeštaja u Banji jer će hoteli biti na vrhunskom nivou, sa "jakim" cenama smeštaja.

VRANJSKA BANJA

Na jugu Srbije, udaljena 12 km od Vranja, 5 km od autoputa Beograd - Skoplje i 3 km od železničke pruge Beograd - Niš - Skoplje - Solun nalazi se jedna od najstarijih banja u Srbiji, Vranjska Banja. Banju okružuju obronci planina Besne kobile i Velikog Peštera obrasli vegetacijom. Vranjska Banja ima umereno-kontinentalnu klimu. Na klimatske prilike uticaj vrše planine koje okružuju ovo turističko mesto. Leta su vrlo prijatna, sa toplim danima i svežim noćima. Šumom obrasli visovi štite Banju od jakih i hladnih vetrova. Kao kupalište je služila praistorijskom čoveku, u srednjem veku bila je lečilište. Danas je to banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi (96°C). Sa nadmorskom visinom od 380 m i lekovitom vodom blagotvorno deluje na ljudski organizam. U Banji se nalazi na daleko poznato lečilište reumatskih bolesti Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju degenerativnog reumatizma i posttraumatskih stanja.

www.vranje.org.rs

Zbog najavljenog dolaska ove kompanije u Vranjsku Banju pala je teza o "nebezbednosti" kada je reč o drumskom povezivanju ovog trenutno nerazvijenog turističkog mesta sa Koridorom 10.

Naime, Zoran Drobnjak, direktor JP Putevi Srbije nedavno je u Vranju izjavio da Banja "neće dobiti petlju", ali ga je 5. septembra ove godine demantovao lider vranjskog SNS-a i narodni poslanik Slaviša Bulatović objasnivši pred novinarima da je Drobnjak to tvrdio "sa aspekta bezbednosti", ali da stvari stoje nešto drugačije i da su vezane za razvojne planove Vranjske Banje.

To Bulatović, svakako, nije rekao slučajno, već sa pozicije čoveka koji je "odozgo" upućen u ono što će se dešavati u Vranjskoj Banji ili što je barem za sada neki ozbiljan plan.

Podsećanja radi, kompanija Milenijum tim bila je i jedan od najozbiljnijh kupaca na aukciji za prodaju Hotela Vranje, ali ga je na kraju uzela firma "Putešestvenik d.o.o. Novi Beograd za 130 miliona dinara.

Milenijum tim je imao drugu najveću cenu od 125 miliona.

MILLENNIUM TEAM

Milenijum tim je firma sa Voždovca registrovana je za izgradnju hidrotehničkih i građevinskih objekata, a vlasništvo dele Stojan Vujko i Ivan Bošnjak, dok se u zastupništvu firme pominje i Andreja Đulić. Kompanija koja ima više stotina zaposlenih. Na njihovom veb sajtu piše da je kompanije osnovana 2003. godine i da je vremenom "izrasla u regionalnog lidera u svojoj oblasti, razvijajući poslovne aktivnosti na prostoru naše zemlje i regiona i od tada beleži kontinuirani rast".

- Od svog osnivanja u okviru svoje osnovne delatnosti bavi se izgradnjom hidrotehničkih objekata, infrastrukturnih objekata – saobraćajnica, železnica, gasovoda, toplovoda, specijalnim radovima, konsaltingom i građevinskim inženjeringom. Najveće zasluge za poslovne uspehe Millennium Team ima menadžerski tim koji upravlja kompanijom, zaposleni, kao i visokostručno obučeni radnici sa visegodišnjim iskustvom u izvođenju radova ovakve vrste. Znanje, iskustvo i najsavremenija mehanizacija pozicionirali su Millennium Team u sam vrh građevinskih firmi na ovim prostorima - piše na sajtu Milenijum tima.

Najnovije vesti