Mustafa Savetu Evrope: Albanci u Srbiji izloženi rasizmu i netoleranciji

Vranje - Šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa saopštio je da je pred Savetom Evrope izneo "dokaze o rasizmu i netoleranciji prema Albancima u Srbiji", prenose Bujanovačke.

"Albanci su danas više diskriminisani nego pre deceniju.

Oni su neravnopravni, potlačeni, marginalizovani više nego pre deset godina, samo zato što govore drugačijim jezikom od većine i što su Albanci", rekao je Mustafa u sedištu Saveta Evrope u Beogradu.

On je otkrio da je izvestio Savet o etničkom čišćenju, kroz pasivizaciju prebivališta Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, o nepriznavanju kosovskih diploma, o zabrani albanskih udžbenika za srednje škole, o neintegraciji Albanaca u javne institucije i zabrani korišćenja nacionalnih simbola.

Dodao je da su na sastanak bili pozvani i nosioci izbornih lista za NSA - Agim Haliti, Enver Memeti i Nevzad Lutfiu - ali da se niko od njih nije odazvao.

Komentari

Činjenica jeste da ogromna većina Srba nikada nije cenila Albance i da ih smatraju za manje vredne. Onako kako ogromna većina Hrvata prezire Srbe i smatra ih za neku vrstu varvara. To ni socijalizam nije uspeo da reši, tek je prikrio.

Najnovije vesti