Mlada naučnica iz Vranja leči Šumahera, uporedo radi na leku za COVID

Dr Milana Tasić, mlada naučnica rodom iz Vranja, trenutno je na Sorboni gde radi u bolnici Žorž Pompidu u Parizu, a malo ljudi zna da je ona članica tima koji učestvuje u lečenju Mihaela Šumahera, čuvenog vozača "formule 1" koji se pre sedam godina teško povredio na skijanju.

Naša naučnica je u razgovoru za TV Prva kazala da je trenutno u timu koji klinički ispituje terapiju matičnim ćelijama, a njen rad je između ostalog fokusiran na smanjenje smrtnosti pacijenata sa COVID-om 19.

- Ja sam deo tima koji za cilj ima lečenje pacijenata koji su sa ozbiljnijom kliničkom slikom.

Ako dođe do upale pluća, sami pacijenti imaju problem sa disanjem i ako dolazi do reanimacije stopa smrtnosti je od 30 do 60 odsto.

Problem u plućima je tada citokinska oluja, sam cilj ćelijske terapije je smanjenje toga.

Ovo kliničko istraživanje je još uvek u toku, a cilj je da se kod pacijenata specifične ćelije ubrizgavaju tri puta na 48 sati, sve dok se njihova klinička slika ne poboljša - rekla je ona za TV Prvu.

U pitanju je intravenska transplantacija matičnih ćelija, koja se u Francuskoj već primenjuje.

- Terapija je bezbedna, što je najbitnije, i efikasnost se sada pokazuje, ne možemo još uvek ništa konačno da kažemo ali smo na dobrom putu - rekla je ona.

Doktorka Tasić je potvrdila da je u timu koji leči legendu Formule 1, Mihaela Šumahera, ali uprkos "pritiskanju" voditelja Filipa Čukanovića, nije želela da otkrije mnogo detalja.

- To su informacije o kojima ne mogu mnogo da pričam, zaista ne mogu.

Još uvek se radi - rekla je ona uz osmeh.

Više o dr Milani Tasić možete pročitati klikom na link u nastavku.

Najnovije vesti